Bob Welch (levo) v složnejših časih s Fleetwood Mac. Foto:
Bob Welch (levo) v složnejših časih s Fleetwood Mac. Foto:
Največ uspeha v samostojni karieri je dosegel kar s prvim albumom, French Kiss.
Fleetwood Mac
V letih največjega razcveta Fleetwood Mac Bob ni bil več član njihove postave. Foto: EPA

Welchevo truplo je na njunem domu našla njegova žena Wendy; za seboj naj bi pustil tudi sporočilo. Najbrž zgovoren podatek je, da je v zadnjem času trpel za zdravstvenimi težavami, čeprav družina ni pripravljena razkriti, kakšne narave so bile.

Mick Fleetwood, eden izmed ustanovnih članov skupine, ki je bil, ko se je Welch odločil za samostojno kariero, tudi njegov menedžer, je bil s prijateljem vedno v stiku; po njegovi smrti je že komentiral, da je bil za Welcha samomor "nekaj, kar absolutno ni bilo v skladu z njegovim značajem". "Bil je izjemno, izjemno inteligenten človek in vedno dobre volje, zato je vse skupaj takšen šok."

"Bob je bil ogromen del naše zgodovine, na katero se včasih pozablja ... Njegova zapuščina je predvsem dar za pisanje pesmi, ki jih je prispeval za Fleetwood Mac in ki bodo preživele vse nas," je še povedal Mick. "V naši zgodovini je dolgo obdobje, ki so ga zaznamovale predvsem Bobove pesmi."

Slabo leto za Fleetwood Mac
Welch je že drugi član bluzovsko-rockerske zasedbe, ki se je poslovil v letu 2012. Januarja je za posledicami notranjih krvavitev umrl še en njihov njegov kitarist, Bob Weston; star je bil 64 let.

Bob Welch je bil, kot je tudi sam rad povedal, v svetu šovbiznisa že ob rojstvu ("Odraščal sem v tem okolju ... Jonathan Winters je hodil na obisk. Yul Brynner je živel čez cesto"); njegov oče je bil producent Robert L. Welch, mati pa igralka Templeton Fox. Študiral je francoščino na Sorboni, v sedemdesetih pa se je vrnil v rodni Los Angeles. V Fleetwood Mac so ga povabili po odhodu dveh ustanovnih članov, Petra Greena in Jeremyja Spencerja. Kot kitarist in vokalist je bil član med letoma 1971 in 1974, sodeloval pa je pri petih albumih, med drugim Future Games (1971), Bare Trees (1972) in Mystery to Me (1973).

Fleetwood Mac so v svoje najuspešnejše in najplodovitejše obdobje pravzaprav zajadrali šele po njegovem odhodu - z albumom Rumours (1977) in pridružitvijo Lindsey Buckingham in Stevie Nicks k postavi.

Tudi Stevie Nicks se je na nenadno smrt glasbenega kolega že odzvala; dogodek je opisala kot "srce parajoč". "Bil je neverjeten kitarist - duhovit, prijazen in pameten -, tako zelo žal mi je za njegovo družino in družino Fleetwooda Maca. Tako zelo žalostno."

Ne tako zelo idilična preteklost
Treba je povedati, da se je Welch s člani svoje nekdanje skupine sprl: leta 1994 jih je tožil zaradi neplačanih avtorskih pravic; vse skupaj je šlo tako daleč, da leta 1998 ni bil navzoč na slovesnosti ob sprejemu skupine v rokenrol Dvorano slavnih.

Samostojna leta
Leta 1975 je Welch ustanovil novo skupino, Paris, ki pa je po nekaj letih in dveh albumih razpadla. Naslednji korak je bila samostojna kariera: njegov prvenec je bil popovsko obarvan French Kiss (1977), na katerem so bili tistega leta precej uspešni singli Sentimental Lady, Ebony Eyes in Hot Love, Cold World. Dve leti pozneje je sledil album Three Hearts, v prvi polovici osemdesetih pa še štirje, a ni noben dosegel uspeha prvenca.

Po še enem poskusu ustanavljanja skupine (Avenue M) se je proti koncu devetdesetih preselil v Nashville, se posvetil pisanju pesmi in bepopu (Bob Welch Looks At Bop, 1999). V tem tisočletju sta izšla še albuma His Fleetwood Mac Years and Beyond 1 in 2 (2003 in 2006).