Glasba
Fahd Al Rasheed
Fahd Al Rašid, izvršni direktor skupine Emaar Economic City (EEC), ki se na zahodni obali Savdske Arabije posveča razvoju megaprojekta, imenovanega King Abdullah Economic City (KAEC), je povedal, da nameravajo na tamkajšnji džezovski festival povabiti tuje glasbenike. Foto: Reuters
Džeda
Januarja so v mestu Džeda gostili prvi veliki javni koncert v Savdski Arabiji, na njem pa je bilo mogoče slišati arabsko glasbo. Na sliki je stari del tega mesta. Foto: EPA
Džeda
Mesto Džeda predstavlja predel države, kjer je struktura prebivalstva najbolj raznolika. Džeda je glede na število prebivalcev za prestolnico Riad tudi drugo največje mesto v državi. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Savdska Arabija in njena napoved džezovskega festivala

Težavo lahko predstavljajo vizumi za tuje obiskovalce
30. oktober 2017 ob 11:08
Džeda - MMC RTV SLO, Reuters

Okoli konca leta v Savdski Arabiji načrtujejo džezovski festival, za kar so se odločili v duhu premika k turizmu in razvedrilu ter posledično manjše odvisnosti zaslužkov kraljevine od izvoza nafte.

Kot je znano, je javno razvedrilo, vključno z glasbo in plesom, na tleh Savdske Arabije redko, kar je posledica fundamentalističnih naukov vahabizma. Festival bodo organizirali v pokrajini Tihama v predelu, ki leži severno od mesta Džeda, največjega urbanega središča v zahodnem delu države.

Reforme mladega prestolonaslednika
Januarja so tam že gostili prvi veliki javni koncert v tej državi, na njem pa je bilo mogoče slišati arabsko glasbo. Toda reforme, ki jih uvaja prestolonaslednik Mohamed bin Salman, vnašajo spremembe v tamkajšnje poslovno okolje. 32-letnik je tako turizem in razvedrilo opredelil kot ključni dejavnosti, katerih razvoju se bodo posvetili, saj vidi v njiju potencial za ustvarjanje novih delovnih mest.

Festival z glasbenimi izvajalci iz tujine
Izvršni direktor skupine Emaar Economic City (EEC) Fahd Al Rašid, ki se posveča razvoju megaprojekta, imenovanega King Abdullah Economic City (KAEC) na obali Rdečega morja v bližini Džede, je dejal, da nameravajo na džezovski festival povabiti tuje glasbenike.

Izgradnjo KAEC-a je leta 2005 napovedal natanko desetletje pozneje umrli dolgoletni savdski kralj Abdulah, ki ga je na prestolu nasledil njegov brat Salman. Tako tudi načrtovanje tega festivala kaže na premik poudarka v KAEC-u, odkar je mladi prestolonaslednik lani napovedal svoje reforme.

Od tovarn in pristanišča h golfu in marini
Ta predel na obalnem območju ob Rdečem morju, kjer danes živi okoli 7.000 ljudi, je oblast začela graditi leta 2005, da bi tukaj zrasli tovarne in pristanišče. Kot je dejal Rašid, tukaj trenutno najdemo okoli 120 najemnikov industrijskih poslopij, njihovo število pa se povečuje za približno 10 na leto. Tudi na področju pretovora v pristanišču so v prvi polovici tega leta zaznali 14-odstotno povečanje.

EEC, podružnica dubajske nepremičninske skupine Emaar Properties, sodeluje pri gradnji industrijsko-urbanih območij, znanih kot ekonomska mesta. V večini teh dosegajo le omejen uspeh, njihov razvoj pa so upočasnile nizke cene nafte v zadnjih letih, kar je seveda škodovalo tamkajšnjemu gospodarstvu. (V domeni skupine Emaar je skupaj z Dubai Holdingom sicer tudi gradnja najvišje zgradbe na svetu, ki raste v Dubaju.)

Brez čakanja na dvig cen nafte
Njihov fokus se je pri tem savdskem megaprojektu zdaj premaknil v turizem, še posebej po izgradnji objektov, kot sta igrišče za golf in marina. Tako v KAEC-u, kjer sta danes dva hotela, načrtujejo, da jih bo do leta 2020 osem več. Trije od teh so že zasnovani, podpisane so tudi že pogodbe za gradnjo še nadaljnjih dveh, je za Reuters povedal Rašid.

"Če ste podjetje v zasebnem sektorju in čakate, da se bodo cene nafte znova dvignile in boste tako znova uživali v 'normalnem obdobju', se motite," je še dejal Rašid glede premika k zabavni industriji. "To je nova resničnost."

Vprašanje prihoda poslušalstva od drugod
Rašid je dejal še, da za zdaj ni popolnoma jasno, ali bi trenutna pravila o vizumih omogočila prihod velikega števila poslušalstva iz tujine, vendar je napovedal veliko povpraševanje po vstopnicah med državljani Savdske Arabije. "Obstaja veliko, neizkoriščeno povpraševanje po dogodkih in kulturnih dogodkih, kot bo ta," je še povedal Rašid pretekli teden v intervjuju ob robu mednarodne konference, ki promovira to islamsko absolutistično kraljevino kot privlačno naložbeno destinacijo.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Plavica1
# 30.10.2017 ob 12:42
In od leta 2168 bo dovoljen obisk 150. tradnicionalnega jazz festivala tudi ženskam?
Olorin
# 30.10.2017 ob 18:16
Ta drzava me blazno spominja na kontekst romana Dune. Sedijo na stvari, ki poganja civilizacijo in zaradi nje bogatijo, operirajo z vso mogoco sodobno tehnologijo, v glavah pa se vedno fevdalizem.
Guinness
# 30.10.2017 ob 12:06
Ta Mohamed bin Salman si je zadal kar veliko pozitivnih reform, upam, da mu kaj uspe, ceprav bo tezko ob teh radikalnih verskih voditeljih. Pa tudi, ce mu uspe, bi SA verjetno potrebovala vsaj menjavo ene generacije, da pride na nivo koliko toliko sodobne drzave.
SpicyWeiner
# 30.10.2017 ob 12:53
O dogajanju znotraj Savdske kraljeve družine, in njihovih notranjih boji, bi lahko mirno posel serijo podobno Game of Thrones... baje je dejansko tok hudo :-)
cairns
# 30.10.2017 ob 21:09
Guinness
Pa tudi, ce mu uspe, bi SA verjetno potrebovala vsaj menjavo ene generacije, da pride na nivo koliko toliko sodobne drzave.

NIkoli, dokler jim življenje kroji koran.

Če delno opustijo koran in če začnejo živeti bolj v skladu z normami sodobnega sveta 21.stoletja, bo potrebno vsaj 2000 let civilizacijskega razvoja da pridejo na nivo delovanja in razmišljanja ljudi v EU, ZDA ali npr, Japonske.
To da imajo zaradi bogatstva najdražje avtomobile, letala, vile, jahte in najsodobnejše orožje jih ne postavlja ob bok ostalim civiliziranim narodom.
despi
# 30.10.2017 ob 15:07
Se razumejo kot Zajc na boben.
copcop
# 31.10.2017 ob 07:56
Savdska Arabija je država, ki velja za najbolj zaprto državo na svetu. Obiščejo jo lahko muslimanski romarji, ni pa mogoče dobiti turistične ali študijske vize. Za primerjavo, celo v Severno Korejo lahko potuješ kot turist.
Chopin
# 31.10.2017 ob 18:14
Savdska Arabija je država, ki velja za najbolj zaprto državo na svetu. Obiščejo jo lahko muslimanski romarji, ni pa mogoče dobiti turistične ali študijske vize. Za primerjavo, celo v Severno Korejo lahko potuješ kot turist.

To seveda ni res, da ni mogoce dobiti vize. Prebivalci nekaterih drzav niti turisticne vize ne potrebujejo za obisk Savdske Arabije, tako da ni primerjav s S.Korejo, kjer vsi potrebujejo vize
Mesas s Hadzem.
Miham
# 31.10.2017 ob 08:11
a ste sigurni da ni
Savdska Arabija in njena PREpoved džezovskega festivala

sicer pa zalostno, da je treba delati novice, ce slucajno organizirajo dzezovski koncert, ko bi bilo to lahko nekaj samoumevnega...
cairns
# 30.10.2017 ob 21:03
Savdska Arabija in njena napoved džezovskega festivala

Obisk dovoljen samo moškim.
Chopin
# 31.10.2017 ob 18:08
Savdska Arabija se se naprej s svetlobno hitrostjo (za njih) liberalizira in to je lahko samo pozitivno. Se dolgo pot imajo pred seboj za dokoncni izhod iz ultra konservativne drzave.
Highland
# 31.10.2017 ob 17:09
Sledi "gay pride", Miss sveta, Kurentovanje, Beneski karneval, Itd... eh ko neka kultura ne zna nic lastnega ponujat..
Kazalo