Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Savdskega princa Mohameda bin Salmana je v pariškem Louvreu na triurni večerji gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters

Dodaj v

Savdska Arabija se odpira svetu: dobili bodo tudi operno hišo

Vse tesnejše kulturne vezi s Francijo
11. april 2018 ob 09:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Savdska Arabija v sodelovanju z Američani po dolgoletni prekinitvi znova odpira kinodvorane - s pomočjo strokovnega znanja iz Francije pa bodo ustanovili še narodno opero in orkester.

Dogovor, ki ga je v ponedeljek med obiskom v Parizu podpisal savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, predvideva, da bi ta konservativna islamska država s pomočjo Pariške opere ustvarjala svojo klasično glasbo in predstave.

Po poročanju francoskih medijev je ta pobuda izraz želje princa Mohameda, da bi spremenil podobo svoje domovine. Pred kratkim je, kljub nasprotovanju verskih voditeljev, že napovedal odpravo prepovedi vožnje za ženske, ponovno odprtje kinematografov po več kot treh desetletjih in koncerte, na katerih bi sodelovala oba spola.

Kraljevina je ob tem napovedala tudi, da se bo prvič vključila v filmski festival v Cannesu s kratkimi filmi ter da bo na francosko riviero v maju poslala uradno delegacijo.

"Boljšega partnerja za kulturo in umetnost, kot je Francija, si ne morem predstavljati," je povedal savdski minister za kulturo Avad Alavad.

Dvaintridesetletnega princa Mohameda je v nedeljo v Louvru v Parizu na triurni večerji gostil francoski predsednik Emmanuel Macron. To je bilo zanj v vlogi savdskega prestolonaslednika prvo potovanje v Francijo. Ob tem je Macron tvitnil fotografijo, na kateri opazujeta mojstrovino Svoboda vodi ljudstvo slikarja Eugenea Delacroixa iz 19. stoletja, ki svobodo prikazuje v podobi ženske z golimi prsi.

Voditelja bosta zdaj po poročanju agencije začela pripravljati "strateški dokument", ki bo vključeval niz pogodb, ki jih bo Macron podpisal med obiskom Savdske Arabije še v tem letu.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 11.04.2018 ob 09:31
Macron se kljub svoji "liberalni" politiki očitno rad druži z ljudmi, ki imajo mentaliteto še iz srednjega veka.
brain2k
# 11.04.2018 ob 09:24
Sedaj, ko so 100 let plesali "bacha bazi" in v prostem času izvažali terorizem, se pa gredo neko normalno državo? No mene ne bodo videli tam doli...
Kmalu jim bodo ostale samo še kamele in pesek.
za_vse_sem_sam
# 11.04.2018 ob 09:40
Ameriški najboljši prijatelji...fuj...bljak
SpicyWeiner
# 11.04.2018 ob 10:06
Če je koga zanimalo, kako zgleda Salman brez formalne obleke.
SamoRes
# 11.04.2018 ob 10:04
naši politiki jih tudi vabijo
Premier Janez Janša je z guvernerjem Riada princem Salmanom bin Abdulazizem Al Saudom govoril tudi vlogi turizma in mu predstavil Slovenijo in možnosti, ki jih naša država ponuja...
LjudjeSoOvce
# 11.04.2018 ob 10:31
Kozmetični popravki pokvarjenega nazadnjaškega režima.
Luke
# 11.04.2018 ob 10:15
Vi nam kar prodajajte pravljice, Savdska arabija ima od vseh arabskih držav najbolj zadrt ultrakonzervativen sistem poleg tega financirajo verski ekstremizem na zahodu. Če zgradijo kino in opero to še ne pomeni nič, če bo to služilo njihovim ideološkim merilom.
SMERŠ
# 11.04.2018 ob 10:33
uau... Sej samo 2000 let jim je rablo
PomisliSe1x
# 11.04.2018 ob 10:02
bravo,

v to in enakopravnost zensk in drugih ideologij naj se usmerijo

ne pa v bombardiranje Jemna in financiranje raznih teroristov in "kulturnih" centrov po Evropi, ter podkupovanja OZN in EU za migracije v Evropo...
zozozo
# 16.04.2018 ob 20:33
Ne bi škodilo, če bi prebrali članek, preden komentirate. Tam lepo piše, da so kinote zaprli pred nekaj več kot 30 leti, torej so jih nekoč že imeli.

Poanta je, da SA ni bila vedno tako konzervativna, kot v zadnjih desetletjih. Sicer ni bila tudi nikoli kaj dosti liberalna, ampak v sedanje ekstreme so dejansko šli komaj po letu 1979 in zasedbi Meke s strani fanatikov. Tiste fanatike so sicer zatrli z orožjem, ampak namesto, da bi zatrli fanatizem v družbi, so se takrat Savdi odločili za lažjo pot, in civilno oblast praktično prepustiti ekstremističnim verskim silam, sami so se pa osredotočili bolj na vojsko in predvsem osebno bogatenje.

Kot pravi vikipedija:

Saudi King Khaled, however, did not react to the upheaval by cracking down on religious puritans in general, but by giving the ulama and religious conservatives more power over the next decade. He is thought to have believed that "the solution to the religious upheaval was simple: more religion."First, photographs of women in newspapers were banned, then women on television. Cinemas and music shops were shut down. School curriculum was changed to provide many more hours of religious studies, eliminating classes on subjects like non-Islamic history. Gender segregation was extended "to the humblest coffee shop,” and religious police became more assertive.
Franc Jožef I.
# 11.04.2018 ob 13:02
Uf, še malo pa bo S. barabija že v 18.st.
Chopin
# 11.04.2018 ob 12:48
Res neverjetno kako hitro se Savdska Arabija odpira svetu in liberalizira zadnja leta, to je lahko samo pozitivno, ceprav se razni konservativci v Savdski Arabiji z mano ne bi strinjali.
Skoda ker tudi v Evropi ni podobnega trenda. V nekaterih Evropskih drzavah je trend zapiranja druzbe, in trend vecjega konservativizma zadnja leta.
Kazalo