Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: RTV SLO
Duet Silence
Duet Silence. Foto: RTV SLO

Skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija se je duet Silence predstavil že 27. novembra 2012 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, na oder pa se vračata 27. januarja.

Izjemna, subtilna, konceptualno zrela stvaritev je požela navdušene odzive stroke in ljubiteljev dueta, dogodek pa si je po izboru časnika Delo prislužil naziv najboljšega pop/rockovskega koncerta leta 2012.

Tokratni program bodo sestavljale orkestrirane različice skladb z albuma Musical Accompaniment for the End of the World (Glasbena spremljava za konec sveta), ki so bile javnosti prvič predstavljene pred letom dni na koncertu v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Program pa bo vključeval tudi izbor starejših, posebej za dogodek prirejenih del.

Duet Silence (sestavljata ga Primož Hladnik in Boris Benko) je do zdaj izdal štiri albume pri nemških založbah Chrom Records in Accession Records: Ma non troppo (1997), Unlike a Virgin (1999), Vain, a Tribute to a Ghost (2004) in dvojno ploščo Key Silence (2006). Leta 2006 je duet napisal in produciral Volk, 12. ploščo skupine Laibach, ki je izšla pri londonski založbi Mute Records.

Silence sta napisala glasbo za okoli 30 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav, redno pa sodelujeta s tremi priznanimi režiserji: Matjažem Pograjcem, Tomažem Pandurjem in Primožem Ekartom. Silence sta do zdaj izdala štiri albume z gledališko glasbo, duet pa ustvarja tudi glasbo za film.

Simfonični orkester RTV Slovenija že 59. leto skrbi za glasbeno odličnost, vrhunsko poustvarjalnost in širjenje kulturne ozaveščenosti. Letos je že začel novi cikel Kromatike - vključuje kar devet vrhunskih koncertov ter gosti številne domače in tuje soliste ter dirigente.

Zadnje večje gostovanje Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki je od 14. do 18. oktobra gostoval v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, pa je med poslušalci tudi onkraj naših meja poželo velik uspeh.

Duetu se bo na odru pridružil pianist Igor Vićentić, ki je končal študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu Acija Bertonclja in svoje šolanje nadgradil v Angliji. Vićentić, ki je tudi skladatelj, redno pa sodeluje tudi s skupinama Laibach in Terrafolk.

Hrvaški dirigent Tomislav Fačini je dobitnik druge nagrade in posebnega priznanja na dirigentskem tekmovanju Antonia Pedrottija v Trentu ter sodeluje s številnimi orkestri. Leta 2004 je postal šef dirigent Hrvaškega vojnega orkestra, med letoma 2005 in 2009 pa je umetniško vodil festival Glasbeni večeri v sv. Donatu v Zadru. Je tudi skladatelj in odličen aranžer. Od leta 1998 je predavatelj na Glasbeni akademiji v Zagrebu.