Da zakrpa luknjo v financah, razširi svoje občinstvo in k obisku pritegne mlajše obiskovalce koncertov, bo Simfonični orkester iz Kolorada organiziral 'marihuani prijazne koncerte'. Foto: EPA
Da zakrpa luknjo v financah, razširi svoje občinstvo in k obisku pritegne mlajše obiskovalce koncertov, bo Simfonični orkester iz Kolorada organiziral 'marihuani prijazne koncerte'. Foto: EPA

Simfonični orkester, ki se bojuje s finančnimi težavami, bo organiziral glasbene večere, poimenovane Classically Cannabis: The Hight Note Series, z namenom, da zakrpa luknjo v financah, razširi svoje občinstvo ter k obisku pritegne mlajše obiskovalce koncertov.
Zvezna država Kolorado je bila poleg Washingtona prva, ki je leta 2012 legalizirala rekreativno uporabo marihuane, v Koloradu pa so se odprle tudi prve trgovine, kjer je marihuano mogoče kupiti.
A serijo koncertov oglašujejo bolj z menijem hrane in pijače, ki jo bo mogoče kupiti, ter z možnostjo kajenja marihuane, kot s samim programom. Še več, na njihovi spletni strani ob napovedi dogodka najdemo le nekakšna navodila in pravila za dogodek in obnašanje, ne pa, kaj se bo tam poslušalo.
Poleg hrane in pijače poudarjajo zabavo in druženje na prostem. Dogodka se lahko udeležijo starejši od 21 let, poudarjajo pa, da se marihuana na dogodku ne bo prodajala, ampak jo morajo – če želijo, seveda – obiskovalci prinesti s seboj (BYOC - bring your own cannabis). Ob dogodku navajajo še druga priporočila – da je primerno oblačilo takšno, kot bi sodilo v okolje umetniške galerije, ne pa tematska oblačila ali kostumi. Glede na naravo dogodka opis možnosti parkiranja nadomeščajo s priporočilom za alternativne načine prevoza.
Prvi koncert, ki se bo zgodil 23. maja v Denverju, sponzorirajo podjetja, ki delujejo na polju razvijajoče se industrije z marihuano, od dispanzerja, v katerem v zdravstvene namene predpisujejo marihuano, do podjetij, ki so se specializirala za vzgojo rastline.