Suicide leta 1977, med nastopom v legendarnem klubu CBGB. Foto: Goldlis / he Museum of Modern Art Library
Suicide leta 1977, med nastopom v legendarnem klubu CBGB. Foto: Goldlis / he Museum of Modern Art Library
Suicide
Dvojica si je zveste oboževalce pridobila na newyorški pankovski sceni v zgodnjih in sredi sedemdesetih; med njunimi sodobniki in kolegi so bili tako New York Dolls kot The Stooges. Foto: Wikipedia

Novico o Vegovi smrti je na svoji spletni strani objavil Henry Rollins, ki je objavil izjavo pokojnikove družine. "Alan je 16. julija mirno preminil v spanju," so zapisali. "Alan ni bil samo neizčrpno ustvarjalen - glasbo in slike je ustvarjal vse do konca - ampak tudi čisti unikat."

Z Martinom Revom je Vega v zgodnjih sedemdesetih letih ustanovil avantgardni duo Suicide. "Njuna neverjetna in glasba, ki se je ni dalo ukalupiti, je šla že od samega začetka proti vsem mogočim tokovom. Konfrontacije na njunih koncertih, svetlobna leta pred pank-rockom, so bile legendarne. Njun prvi album je eden najkompleksnejših in največjih posamičnih dosežkov ameriške glasbe."

Skupina je v slabih tridesetih letih izdala pet studijskih albumov: Suicide (1977), Suicide: Alan Vega and Marin Rev (1980), A Way of Life (1988), Why Be Blue (1992) in American Supreme (2002).

V panteonu najboljših albumov vseh časov
Prvenec Suicide, ki sta ga posnela v pičlih štirih dneh, je spletna revija Pitchfork uvrstila na 39. mesto svoje lestvice najboljših albumov sedemdesetih, pri Rolling Stoneu pa so plošček vključili na seznam 500 najboljših albumov vseh časov.

Vega in Rev sta v svoji glasbi uporabljala sintetizatorje in elektronske imitacije bobna; slovela sta po kaotičnih, pogosto nasilnih nastopih v živo. Leta 2008 je Vega v intervjuju za The Guardian povedal, da mu je leta 1987, ko sta nastopala kot predskupina za The Clash, nekdo iz občinstva v glavo vrgel sekiro.

Če ne poznate Suicide, pa poznate njune dediče
Agresivni sintetizatorski rock, ki sta ga igrala Suicide, naj bi neposredno ali posredno vplival na malo morje znanih izvajalcev, od Radiohead, U2, New Order in Depeche Mode pa do mojstrov elektronike tipa Daft Punk in Aphex Twin. Bruce Springsteen je na svoj album High Hopes (2014) vključil priredbo njune pesmi Dream Baby Dream.

Segment iz njune pesmi Ghost Rider je MIA leta 2010 uporabila za svoj singel Born Free, LCD Soundsystem pa so priredili Vegov samostojni singel Bye Bye Bayou.

Že leta 2012 je Vega doživel infarkt in prestal več tveganih operacij. Ko je okreval, je duo nastopal naprej. "Ena največjih vrlin Alana Vege je bilo njegovo neomajno vztrajanje pri zahtevah umetnosti," je v izjavo še zapisala njegova družina. "Počel je točno to, kar je hotel. Drugače povedano, živel je za svojo glasbo."