Ajdič se je upokojil leta 1992, vendar  je po tem letu še vedno honorarno poučeval kemijo, pisal literaturo in besedila za ansamble ter aktivno sodeloval z Beneškimi fanti. Foto: Beneški fantje
Ajdič se je upokojil leta 1992, vendar je po tem letu še vedno honorarno poučeval kemijo, pisal literaturo in besedila za ansamble ter aktivno sodeloval z Beneškimi fanti. Foto: Beneški fantje
Peter Ajdič, Beneški fantje
Častni godec Slovenije se je ukvarjal tudi s pisanjem poezije in proze. Foto: Beneški fantje

Potem ko je delovanje v najstarejšem delujočem ansamblu na Slovenskem pred nekaj manj kot štirimi leti prekinila smrt ustanovitelja Edija Bucovaza in nato še Antona Birtiča, se je poslovil še kitarist Peter Ajdič, so sporočili iz ansambla.
"Za ansambel Beneški fantje je zapustil mnogo čustvenih besedil, po katerih se ga bomo spominjali ob poslušanju starih in novih posnetkov," o dolgoletnem članu pravijo Beneški fantje.
Peter Ajdič se je rodil je 6. julija 1929 v Ljubljani, kjer se je po končani gimnaziji vpisal na filmsko šolo in jo leta 1952 končal. Študij je nadaljeval na Višji pedagoški šoli in se ob koncu šolanja zaposlil na Institutu Jožefa Stefana (IJS), kjer je sodeloval pri različnih znanstvenoraziskovalnih nalogah.
Leta 1972 je pričel pedagoško delo – sprva je honorarno poučeval kemijo na Centru strokovnih šol v Ljubljani, nato pa na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo.
Pomemben pisec Slovenske popevke
Posvečal se je tudi pisanju proze in poezije, se podpisal pod nekaj učbenikov, intenzivno pa se posvečal tudi glasbi, s katero se je začel aktivno ukvarjati leta 1945. Bil je pisec besedil za različne ansamble in Slovensko popevko – uglasbenih je skoraj sto njegovih besedil – ter skladatelj. Po ustanovitvi Beneških fantov leta 1952 se jim je pridružil kot kitarist. Z njimi je nastopil na več kot 12.000 koncertih, posnel mnogo kaset, plošč in zgoščenk, v tujini pa je nastopal in snemal tudi z ansamblom Dobri znanci.
V ansamblu z dolgoletno tradicijo trenutno igrajo vodja, pevec in solokitarist Tomaž Kobol, harmonikar Franci Kušar, baskitarist Jože Prek in kitarist Marko Fujan.