Prodigy je izgubil boj z dolgoletno boleznijo v 43. letu starosti. Foto: Reuters
Prodigy je izgubil boj z dolgoletno boleznijo v 43. letu starosti. Foto: Reuters
false
Duo je nazadnje nastopil v Sloveniji pred dobrim letom in pol. Foto: Reuters

Prodigy je po nedeljskem nastopu v sklopu turneje Art of Rap (na kateri nastopajo velikani hiphopa, kot so DMX, Raekwon, Ghostface Killah in Mobb Deep)v Las Vegasu pristal v bolnišnici zaradi zapleta, ki ga je povzročila srpastocelična anemija, je poročal tabloid TMZ. "Z žalostjo potrjujemo, da nas je zapustil naš dragi prijatelj Albert Johnson, ki ga milijoni oboževalcev po svetu poznajo pod imenom Prodigy iz legendarnega rap dua Mobb Deep," je zapisal publicist skupine v sporočilu za javnost.

"Prodigy je bil pred dnevi hospitaliziran po koncertu v Las Vegasu zaradi zapleta, ki ga je povzročila srpastocelična anemija. Večina njegovih oboževalcev ve, da se Prodigy s to boleznijo bori že od rojstva. Natančen vzrok smrti pa še ni znan," je še zapisal publicist po poročanju britanskega Independent.

Težkokategorni dvojec iz newyorškega Queensbridgea je Prodigy tvoril s svojim partnerjem Havocom. Na glasbeno prizorišče sta prišla leta 1993, ko sta izdala prvenec Juvenile Hell, ki pa je ostal razmeroma neopažen. Kljub temu sta vzbudila zanimanje založbe Loud Records.

Preboj jima je uspel dve leti pozneje, ko sta pod mentorstvom producenta Q-Tipa izdala album The Infamous, ki je dal enega največjih draguljev hip hop glasbe Shook Ones Pt. I". Ne gre pa spregledati niti drugih singlov z albuma, kot sta Survival of The Fittest in Give Up the Goods, ki so Mobb Deep utrdili na vrhu uličnega rapa.

Slovenijo je skupina obiskala pred dobrim letom in pol. "Ni zabave, kot je zabava Mobb Deep, ker se ta nikoli ne konča," so bile preroške besede Prodigyja, ki so se lani februarja v Cvetličarni ob njegovem partnerju Havocu in producentu Ski Beatzu spremenile v resničnost.

Prodigy in Havoc sta se takrat sprehajala med starimi in novejšimi skladbami brez preskakovanja besedil. Prodigy pa je še enkrat dokazal, da je njuna moč v liriki, ki zaživi na odru tudi brez kakršnega koli "beata".

Utrinke s koncerta v Cvetličarni si lahko pogledate v spodnjem prispevku iz oddaje Aritmija.