Bobby Womack je svojo glasbeno kariero začel v skupini, ki jo je sestavil s svojimi brati, The Valentinos, igral pa je tudi kitaro za Sama Cooka. Foto: EPA
Bobby Womack je svojo glasbeno kariero začel v skupini, ki jo je sestavil s svojimi brati, The Valentinos, igral pa je tudi kitaro za Sama Cooka. Foto: EPA
Glasbenik ni imel le uspešne samostojne kariere, ampak je podpisal tudi celo vrsto uspešnic za Wilsona Picketta in Georgea Bensona, igral je kitaro za Aretho Franklin in za Sly & the Family Stone.
Glasbenik ni imel le uspešne samostojne kariere, ampak je podpisal tudi celo vrsto uspešnic za Wilsona Picketta in Georgea Bensona, igral je kitaro za Aretho Franklin in za Sly & the Family Stone. Foto: EPA
Bobby Womack se je po dolgem premoru leta 2009 v glasbeni svet vrnil na povabilo Damona Albarna in z zasedbo Gorillaz posnel skladbo za njen tretji album.
Bobby Womack se je po dolgem premoru leta 2009 v glasbeni svet vrnil na povabilo Damona Albarna in z zasedbo Gorillaz posnel skladbo za njen tretji album. Foto: Reuters
Leta 2012 je po več kot desetletnem premoru z albumom The Bravest Man in the Universe navdušil  glasbene kritike.
Leta 2012 je po več kot desetletnem premoru z albumom The Bravest Man in the Universe navdušil glasbene kritike. Foto: EPA

Womack – vzrok smrti sicer še ni znan – je trpel za alzheimerjevo boleznijo, več let se je spopadal tudi z mamili in zdravstvenimi težavami. Zaradi raka na prostati in črevesju je prestal več operacij, preživel je tudi dve hudi pljučnici in kolaps pljučnega krila.
Tudi zato so oboževalci na njegov novi album čakali deset let, za njihovo potrpežljivost pa se je glasbenik več kot odkupil. The Bravest Man in the Universe iz 2012 so za album leta izbrali tako pri britanski glasbeni reviji Q kot konkurenčni Clash. Zadnja je Womackovo ploščo opisala kot "srce parajočo glasbo, ki te gane v globino duše, ob kateri hočeš plesati, ob kateri hočeš jokati".
Prihodnji mesec bi se moral Womack odpraviti na turnejo po Evropi, v sklopu katere je imel napovedane postanke na Nizozemskem, v Franciji, Belgiji in Veliki Britaniji.
Bobby Womack se je rodil 1944 v Clevelandu v glasbeni družini. Skupaj so ustanovili družinsko gospelskupino The Womack Brothers, ki se je pozneje preimenovala v The Valentinos in leta 1962 pri založbi Sama Cooka Sar Records izdala prvi uspešni singel Lookin' For a Love. Medtem ko je nastopal s The Valentinos, je igral tudi kitaro v Cookovi skupini, po njegovi smrti pa je stopil na samostojno pot.

Nepogrešljiv pisec največjih
Njegova glasbena kariera se je raztezala prek petih desetletjih, njegov repertoar pa od prvin R&B-ja, soula, rocka, gospela do kantrija. Njegove največje uspešnice so sicer izvajala druga vidna glasbena imena, na primer Aretha Franklin, Wilson Pickett, Joe Tex in Dusty Springfield. Njegovega glasu pa ne bomo pozabili po zaslugi skladb, kot so That's the Way I Feel About Cha, Woman's Gotta Have It, Harry Hippie in If You Think You're Lonely Now.

Ljubitelji sedme umetnosti si bodo po Tarantinovi zaslugi dobro zapomnili njegovo pesem Across 110th Street, ki jo slišimo v filmu Jackie Brown. Ko ga je Sam Cooke prepričeval, da zasedbi The Rolling Stones dovoli izvajanje njegove pesmi It's All Over Now, če, da bodo nekoč velika skupina, je Womack odgovoril: "Zakaj ne napišejo svoje pesmi?"
Glasbeni svet žaluje
Številni glasbeniki so ob žalostni novici že izrazili sožalja. Peter Gabriel ga je označil za legendo soula, čigar glas pesmi so predstavljali pomemben del številnih glasbenih življenj. Ronnie Wood, ki je z Rolling Stones izvajal njegovo It's All Over Now, pa je povedal, da ga je "slovo človeka, čigar petje je ganilo do joka, užalostilo do solz."

"Vedno sem bil svoj najhujši kritik," je lani dejal za BBC. "Mislim, da si zato nenehno prizadevam doseči ljudi... Občinstva nikoli nisem jemal za samoumevnega." Bobby Womack je svoje mesto v Dvorani slavnih rokenrola dobil leta 2009.