Skupina Led Zeppelin je nastala konec 60. let preteklega stoletja in je prodala več kot 300 milijonov albumov. Njihova priljubljenost je vplivala na številne druge skupine, omenjajo jih tudi kot pionirje hard rocka in heavy metala. Foto: EPA
Skupina Led Zeppelin je nastala konec 60. let preteklega stoletja in je prodala več kot 300 milijonov albumov. Njihova priljubljenost je vplivala na številne druge skupine, omenjajo jih tudi kot pionirje hard rocka in heavy metala. Foto: EPA
Letos bodo ponovno izšli albumi Led Zeppelin, Led Zeppelin II in Led Zeppelin III, tokrat kot različice deluxe z "zvočnimi in vizualnimi poslasticami".
Spirit so bili še najbolj znani po singlu I Got a Line On You.

Tožbo zaradi kršitve avtorskih pravic so proti skupini Led Zeppelin vložili dediči pokojnega kitarista Randyja Californie, ki je na istih odrih s svojo glasbeno skupino nastopal v šestdesetih. Njegovi odvetniki zdaj skušajo doseči, da bi bil naveden (in upoštevan) kot soavtor legendarne osemminutne skladbe iz leta 1971.

Pri Bloomberg Businessweeku so izračunali, da je pesem od svojega nastanka pa do leta 2008 zaslužila 562 milijonov dolarjev. Menda je bila tako donosna tudi zato, ker je skupina nikoli ni izdala kot singel oz. malo ploščo - in tako oboževalcem ni preostalo drugega, kot da so kupili celo ploščo; ta je sicer uradno nenaslovljena, a je danes znana kot Led Zeppelin IV.

Tako predstavništvo skupine kot tudi njihova založba, Warner Music, obtožb za zdaj še nočeta komentirati.

"Sumljivi" Bik
Mediji sklepajo, da bo srž sodnega spora najverjetneje v tem, da naj bi začetna solaža pri Stairway to Heaven (preveč) spominjala na dele instrumentalne skladbe Taurus, ki jo je leta 1968 izdala Randyjeva skupina Spirit, kalifornijska zasedba, ki je preigravala psihedelični rock.

Med tožniki so basist Spiritov Mark Andes in sklad, ki upravlja dediščino Randyja Californie. Randy je v tragični nesreči - iz vode je skušal rešiti svojega utapljajočega se sina - umrl leta 1997. Malo predtem je, kot poroča Bloomberg Businessweek, Stairway to Heaven javno opisal kot "kopijo".

"Precej vpadljivo je, dobesedno nota za noto," zdaj trdi tudi Andes. "Lepo bi bilo, če bi tipi iz Led Zeppelina Randyju naklonili majhno priznanje. To bi bilo lepo."

"Uradna zgodovina" sicer priča, da naj bi kitarist Jimmy Page Stairway to Heaven leta 1970 začel pisati v odročni kočici v Walesu.

Nikoli niso zares odšli
Skupina se je sicer v medijih pojavila že na začetku tega meseca, ko so razkrili dve do zdaj še neznani pesmi, s katerima napovedujejo junijsko ponovno izdajo svojih prvih treh albumov (zgodnjo različico pesmi Whole Lotta Love in nikoli izdano različico bluzovske klasike Keys to the Highway).(Je pa zato 70-letni Page že utišal govorice, da se obetajo tudi novi skupni koncerti.)

Zanimanje javnosti za skupino, ki je sicer razpadla že davnega leta 1980 (po smrti bobnarja Johna Bonhama), je sicer še vedno precejšnje: tudi zato so se še živeči člani pred sedmimi leti zbrali za koncert v londonski dvorani O2.