Z idagio.com bodo glasbeniki bolj udeleženi pri prodaji kot na dozdajšnjih portalih s pretočno glasbo, je poudarila organizacijska ekipa iz Berlina, kot pravijo, idealnega mesta za takšen podvig - mesta s tremi velikimi opernimi hišami, osmimi profesionalnimi simfoničnimi orkestri in obenem mesto tehnologije in start-up kulture.
Z idagio.com bodo glasbeniki bolj udeleženi pri prodaji kot na dozdajšnjih portalih s pretočno glasbo, je poudarila organizacijska ekipa iz Berlina, kot pravijo, idealnega mesta za takšen podvig - mesta s tremi velikimi opernimi hišami, osmimi profesionalnimi simfoničnimi orkestri in obenem mesto tehnologije in start-up kulture. "Popolna lokacija za strasten tim, ki hoče klasično glasbo pripeljati v digitalno dobo," so zapisali. Foto: EPA

S spletno platformo Idagio bodo glasbeniki bolj udeleženi pri prodaji kot na dozdajšnjih portalih s pretočno glasbo, je poudarila organizacijska ekipa. Kot so zapisali, želijo z njo povezati glasbenike in njihovo občinstvo ter spodbujati neposredno izmenjavo med njimi, poslušalcem ponuditi kakovosten izbor glasbe in dobro uporabniško izkušnjo, posebej prilagojeno za klasično glasbo, glasbenikom pa ustrezno ponudbo njihove glasbe in korektno plačilo. Kot je pojasnil predsednik Dunajske filharmonije Andreas Grossbauer, ki se je tudi pridružila platformi, se lahko umetniki sami odločijo, kakšno ceno želijo zaračunati za objavo na platformi.
Idagio je zaživel na začetku avgusta, v prihajajočih mesecih pa se bo razširil še kot spletna platforma, ki se bo dopolnjevala z novimi posnetki. Aplikacijo za naprave s sistemom iOS so predstavili na znamenitem festivalu v Salzburgu, obsega pa obsežen repertoar, ki ga je v zadnjih nekaj letih zbrala skupina muzikologov in glasbenikov z željo, da ponudi najboljše posnetke v celoti.
Platforma vsebuje že več kot 1.000 ur glasbe po meri ljubiteljev klasične glasbe. Ponuja posnetke nekaterih ključnih imen, kot so Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Wilhelm Furtwängler in Maria Callas. Pridružili so se ji nekateri veliki orkestri in solisti, kot so Dunajski filharmoniki in baritonist Thomas Hampson. Partnerji projekta so tudi filharmonični orkester iz Londona, orkester iz Clevelanda in njihov šef dirigent Franz Welser-Möst, Mladinski orkester Gustava Mahlerja in avstralski violinist Ray Chen. V prihodnjih mesecih naj bi se jim pridružili še drugi umetniki, ki želijo svoje posnetke deliti v t. i. streaming ponudbi.