Glasba
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 6 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Spomladanski Šamar, 1.-9. 5., Plesni teater Ljubljana in bar Prulček
Kulturni zavod Derridas je neodvisna institucija, ki stoji za ustvarjanjem prijetne atmosfere na številnih kulturnih dogodkih. Trenutno pušča svoje sledi v baru Prulček, kajpada na Prulah, in se zdaj prvič združuje s sosednjim Plesnim teatrom Ljubljana. V PTL-ju in Prulčku bo potekal žanrsko raznoliki spomladanski Šamar. Foto: Prulček

Spomladansko glasbeno prebujanje s Šamarjem

Festival v Plesnem teatru Ljubljana in Prulčku
1. maj 2014 ob 11:29,
zadnji poseg: 1. maj 2014 ob 11:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

V zadnjem letu postaja priljubljeno džezovsko prizorišče bar Prulček, kjer dogodke organizira Zavod Derridas. Letos so se združili s sosednjim Plesnim teatrom Ljubljana, in v prvih devetih majskih dneh bodo Prule zazvenele v klasičnem repertoarju ter ritmih džeza, latina, gipsyja, funka in elektra.

Spomladanski Šamar bo do 9. maja ponudil 21 večernih dogodkov. Festivalski koncerti bodo vsak dan potekali v Plesnem teatru Ljubljana (PTL) ob 20. uri, ob 21.30 pa se bo glasbeni večer nadaljeval na odru Prulčka, kjer bodo potekali žanrsko sorodni koncerti.

Drevi bo festival začel Kvartet GUUD z gosti, ki bodo premierno predstavili še neizdano delo sodobnega ruskega skladatelja Sergeja Luneva, v drugem delu večera pa bodo izvedli Brahmsov klavirski kvartet Opus 25 v g-molu.

Poleg klasičnega repertoarja bo na festivalu zastopana pestra raznolikost žanrov, od džeza do latina, flamenka, funka, gipsyja in elektra. V prihodnjih dneh bodo v PTL-ju med drugimi nastopili še Igor Leonardi s skupino, Vito Marenče z Ano Pandur, Karavana lluzij, ki se ji bo pridružil Lado Jakša, Momento Cigano Trio, italijanski Frederico Leo in Zurbaran, francoski EYM Trio in Doug Hammond Trio iz ZDA. V Prulčku pa bodo nastopili Wild strings trio, Brencl banda, Dirty Sanchez, Simbolični orkester, Boobjail, Tony Tonyka, Artbeaters in vokalna skupina Jazzva.

Žanrsko neopredeljeni, prebujeni in dejavni
"Želimo, da nas prebudi, nas zbistri, nas strezni in potegne ven iz zimskega mirovanja," je pojasnila naslov festivala Maja Ferkulj iz Zavoda Derridas.

"Želeli smo zapolniti ta časovni prostor med zimo in poletjem, ko se ne dogaja nič oziroma zelo malo, zato smo festival tudi poimenovali 'spring slap' oziroma Spomladanski Šamar – kot čas prebujenja, da gremo v akcijo, gremo igrat, žanrsko neopredeljeni, samo da se dela. Seveda smo dali poudarek tudi temu, da se bo izvajalo nove kompozicije in avtorsko glasbo," je pojasnil Peter Ugrin, violinist in član Zavoda Derridas.

VIDEO
Začenja se Spomladanski Šamar

N. Ar.
Prijavi napako
Komentarji
tretje oko
# 01.05.2014 ob 12:31
Vzdušje in glasba v Prulčku je fenomenalna!
leonis
# 01.05.2014 ob 13:23
pošteno...., če se se do zdaj še niste zbudili iz zimskega spanja,vas lahko zbudijo s krepkim spomladanskim šamarjen... Lahko vam dajo tudi dva,če vas prvi ne zbudi...
piton
# 01.05.2014 ob 11:36
Končajte ob pravem času, če ne boste šteli plačilne naloge!
Kazalo