Dogodka se je udeležil tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko, ki je napeve zeniškega zbora večkrat slišal tudi na slovesnostih v Srebrenici in so bili zanj pretresljivi. Foto: BoBo
Dogodka se je udeležil tudi visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko, ki je napeve zeniškega zbora večkrat slišal tudi na slovesnostih v Srebrenici in so bili zanj pretresljivi. Foto: BoBo
Srebreniški inferno
Mladinski zbor Zenica, ki deluje pod vodstvom dirigenta Milenka Karovića, vsako leto v spomin na žrtve pokola v Srebrenici med drugim nastopa na spominski slovesnosti 11. julija v Potočarih. Projekt, na katerega so najbolj ponosni, je prav spominski koncert Srebreniški inferno, za izvedbo katerega imajo edini avtorske pravice. Foto: BoBo
Srebreniški inferno v Mariboru

Zbrane je še pred sinočnjim koncertom nagovoril častni pokrovitelj predsednik Borut Pahor in poudaril, da se teh dogodkov ne sme nikoli pozabiti, jih bo pa treba odpustiti.

Odpustiti zaradi otrok
Pahor, ki bo prihodnji teden kot govornik nastopil tudi na osrednji slovesnosti v Srebrenici, se je vprašal, kako je mogoče pričakovati, da bi ljudje v Bosni in Hercegovini odpustili po samo 20 letih. Sam nima drugega odgovora kot to, da se je treba potruditi zaradi otrok in vnukov. "Čeprav morda ni vselej dobro sprejeto, v to verjamem. Srebrenice se ne sme nikoli pozabiti in premalo je tudi reči: Nikoli več. Treba si bo odpustiti. Brez tega ne bo prihodnosti in zgodovina se lahko ponovi," je dejal slovenski predsednik.

Ob tem je Pahor posebej poudaril, da je za prihodnost BiH-a v političnem smislu najbolj bistvena njena prihodnja evropska perspektiva. Če voditelji stare celine od ljudi, ki so bili žrtve številnih preizkušenj, pričakujejo, da bodo živeli skupaj in strpno, potem jim je treba po Pahorjevih besedah pri tem pomagati.

"Bosna in Hercegovina lahko, takšna kot je, preživi in zaživi ter postane prekrasna dežela, v kateri bodo mladi radi živeli, samo če ima evropsko perspektivo," je še dejal Pahor.

Glasbena tradicija na žalostni dan
Mladinski zbor Zenica, ki deluje pod vodstvom dirigenta Milenka Karovića, vsako leto v spomin na žrtve pokola v Srebrenici med drugim nastopa na spominski slovesnosti 11. julija v Potočarih. Projekt, na katerega so najbolj ponosni, je prav spominski koncert Srebreniški inferno, za izvedbo katerega imajo edini avtorske pravice.

Delo je bilo prvič izvedeno septembra 2003, avtor glasbe pa je hrvaški skladatelj bosansko-hercegovskega rodu Đelo Jusić, ki je znan po številnih delih domače zabavne in tudi klasične, orkestralne glasbe.

Bosanski Srbi so Srebrenico zasedli 11. julija 1995 in nato v nekaj dneh pobili več kot 8000 Bošnjakov. Obletnici smo na MMC-ju posvetili tematski sklop Srebrenica: 20 let pozneje.

Srebreniški inferno v Mariboru