Syd Barrett je na koncertih pogosto le strmel v prazno, ne da bi se kitare sploh dotaknil. Foto:
Syd Barrett je na koncertih pogosto le strmel v prazno, ne da bi se kitare sploh dotaknil. Foto:
Pink Floyd
Pink Floydi so skupaj nastopili lani na koncertu Live 8 v Londonu. Foto: EPA

Glasbene kolege je leto po izidu albuma The Piper at the Gates of Down zapustil zaradi osebnih težav, ki jih je še stopnjevala zloraba drog. Barrett je za album, ki so ga hvalili tako kritiki kot občinstvo in ki je skupini odprl vrata do slave, napisal večino pesmi. Čeprav je bil v skupini, v katero je prišel na povabilo Rogerja Watersa, le tri leta, pa je v tem času veljal za kreativno silo, ki je Pink Floyde usmerila na pot psihadeličnega popa.

Živčni zlom v studiu
Snemanj se Barret ni udeleževal od leta 1967, ko so bili vsi v studiu priča njegovemu živčnemu zlomu, po katerem je odkorakal iz prostorov in se ni v bližino snemalne mize postavil vse do snemanja pesmi Shine On You Crazy Diamond, ki so jo Fink Floydi zapeli njemu v čast. Ko se je umaknil iz javnosti, je bilo skoraj dve desetletji neznano, kam je poniknil, preden se je izkazalo, da je živel z materjo.

O Sydu in Floydih tudi dokumentarec
Barrett se je iz skupine, v kateri ga je zamenjal David Gilmour, umaknil le malo prej, preden so Pink Floydi, ki jih je združil Cambridge, Barrettovo rojstno mesto in kraj, kjer sta se šolala Roger Waters in David Gilmour. O tem, kakšen vpliv je imel na Pink Floyde in kakšna je bila njegova vloga v eni najbolj cenjenih skupin druge polovice 20. stoletja, pa govori tudi leta 2003 posneti dokumentarec The Pink Floyd And Syd Barrett Story.