Jarreau je februarja letos najavil upokojitev po več kot pol stoletja glasbenega ustvarjanja. Foto: Reuters
Jarreau je februarja letos najavil upokojitev po več kot pol stoletja glasbenega ustvarjanja. Foto: Reuters
Al Jarreau
Zadnja leta je imel Jarreau zdravstvene težave in med turnejo po Franciji leta 2010 so ga morali zaradi težav z dihali hospitalizirati. Foto: Reuters

Jarreau je umrl, potem ko so ga prejšnji teden sprejeli v bolnišnico zaradi izčrpanosti. Zaradi teh težav je pred dnevi tudi najavil svojo upokojitev in odpovedal že načrtovane letošnje koncerte. Natančen vzrok smrti ni znan.

Kot so napisali na njegovi strani na Facebooku, je umrl ob 6. uri zjutraj po krajevnem času. Ob njem so bili njegova žena in sin ter še nekaj družinskih članov in prijateljev.

Še v petek so prek Facebooka sporočili, da počasi, a zanesljivo okreva. Optimizem je vlivalo sporočilo, da ga je sin zjutraj slišal, kako medicinskim sestram prepeva svojo uspešnico Moonlighting, ki je bila tudi naslovna pesem serije z istoimenskim naslovom.

Izjemen vokal in mojster improvizacije
Jarreau je veljal za enega največjih džezovskih pevcev in mojstrov vokalne improvizacije. Uspešnica We're in This Love Together z albuma Breakin' Away iz leta 1981 mu je prinesla uvrstitev na Billboardovo glasbeno lestvico in s tem tudi komercialen uspeh.

Za svoje glasbeno ustvarjanje je prejel sedem prestižnih glasbenih nagrad grammy, prvo leta 1978. Med njegovimi najbolj znanimi pesmimi so med drugim We're In This Love Together, Trouble in Paradise in Breakin' Away.

Rodil se je kot Alwin Lopez Jarreau 12. marca leta 1940 v ameriški zvezni državi Milwaukee in svoj prvi album izdal leta 1975. Bil je eden izmed glasbenikov, ki so sodelovali pri projektu We are the World, s katerim so zbirali denar za pomoč lačnim v Afriki.

V spodnjem posnetku vabljeni k poslušanju ekskluzivnega pogovora Janka Petrovca z Alom Jarreaujem za Radio Slovenija leta 2013.


Nekaj uspešnic Al Jarreauja