Juan Gabriel je bil eden največjih glasbenih ikon Mehike. Foto: EPA
Juan Gabriel je bil eden največjih glasbenih ikon Mehike. Foto: EPA
Mexico City
Mehičani žalujejo za glasbeno legendo. Foto: EPA
Juan Gabriel
Oboževalci Gabriela polagajo rože pred njegovo podobo. Foto: EPA

V svoji značilni mariači opravi je desetletja zabaval občinstvo po vsem svetu, predvsem pa v rodni Mehiki, kjer se je po novici o njegovi smrti usul plaz sožalja. "Njegova glasba je njegova zapuščina za svet," je na twitterju zapisal mehiški presednik Pena Nieto. "Zapustil nas je mnogo prezgodaj."

Gabriel je umrl v Kaliforniji, kjer je imel pred dnevi koncert pred 17.000 poslušalci v dvorani Los Angeles Forum. V prihodnjih tednih bi moral nastopiti širom ZDA, saj je ravno začel vseameriško turnejo MeXXIco Es Todo, poroča BBC. Po novici o njegovi smrti so njegovi oboževalci na trgu Plaza Garibaldi v Mexicu Cityju prižgali svečke in položili rože.

Za Mehičane je bil Gabriel eden največjih glasbenikov vseh časov, z njegovo glasbo so se poistovetili številni prebivalci te južnoameriške države. Šestkrat je bil nominiran za grammyja, prejel je številne nagrade, bil leta 1996 vključen tudi v latinsko Dvorano slavnih, ima pa tudi svojo zvezdo na Pločniku slavnih v Los Angelesu.

Po težavnem otroštvu izjemna kariera
Priljubljeni pevec je začel svojo glasbeno kariero že kot najstnik, svojo prvo pesem je napisal pri 13., v svoji dolgi karieri pa se je podpisal pod več kot 1.500 pesmi, večina med njimi so balade. Njegova življenjska zgodba ni bila lahka: mati ga je kot otroka oddala v sirotišnico, potem ko so očeta namestili v psihiatrično bolnišnico in sama ni zmogla skrbeti zanj. Eden njegovih največjih hitov, Amor Eterno, je napisal z mislijo na mamo, ki je umrla leta 1974. V mladosti je bil težaven, nekaj časa je preživel tudi v zaporu zaradi ropa, z oblastmi pa je imel težave tudi kasneje, tako v ZDA kot v Mehiki, in sicer zaradi neplačevanja davkov.

Čeprav je bil izjemno priljubljen, pa je le redkokdaj spregovoril za medije, vedno pa se je izogibal pogovoru o zasebnosti, zato je bilo precejšnje presenečenje, ko je postalo znano, da ima štiri otroke z Lauro Salas.