George Shearing je v svojih skladbah prepletal džez, pop in klasično glasbo. Foto:
George Shearing je v svojih skladbah prepletal džez, pop in klasično glasbo. Foto:

Glasbenik, ki se je slep rodil v revni delavski družini v Londonu, velja za enega osrednjih džezpianistov povojnega obdobja. Svojo kariero je začel v Londonu, nato pa se leta 1947 preselil v ZDA. Znan je bil po svojevrstni tehniki igranja, sodeloval pa je z glasbenimi imeni, kot sta Nat King Cole (prav v sredo mineva 46 let, odkar se je poslovil ta legendarni ameriški džezovski glasbenik) in Peggy Lee. Pianist in skladatelj, ki je podpisal več kot 300 skladb, je umrl v New Yorku, kjer je živel zadnjih 25 let.
George Shearing je v svoji karieri igral trem ameriškim predsednikom in britanski kraljici, s svojim kvintetom pa desetletja nastopal po svetu. Tudi v svojih 80. letih se ni odrekel koncertiranju, nato pa se je močno poškodoval v padcu leta 2004 in precej časa preživel v bolnišnici.
V letih 1982 in 1983 je prejel grammyja za glasbo, ki jo je posnel skupaj s pevcem Melom Tormom. Poleg tega je med drugim prejel priznanje za življenjske dosežke na podelitvi BBC-jevih džezovskih nagrad, prav tako pa so mu podelili viteštvo, ob čemer je povedal, da lahko take nagrade mladim pokažejo, kaj je mogoče v življenju doseči, če izpopolnjujemo svoje znanje in sledimo svojim sanjam.