Glasba
(2)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
Scotta Ashetona (desno) ni motil položaj v senci Iggyja Popa. Foto: EPA
       Če je bil Iggy bencin, sta bila Scott in Ron vžigalici.       
 Pete Bankert
Iggy in The Stooges leta 2010, ob sprejetju v Dvorano slavnih rokenrola. Foto: EPA
James Newell Osterberg, ki ga med odraščanjem ni pritegnil samo rokenrol, ampak tudi "neglasbeni", mehanski zvoki, ki so odmevali iz montažnih oddelkov avtomobilskih tovarn v Detroidu, z vlogo bobnarja (v svojem prvem bendu, The Iguanas) ni bil dolgo zadovoljen: videl se je v skupini s prvobitnim, s seksualnostjo nabitim, agresivnim in repetitivnim zvokom. "Rekrutiral" je starega znanca, kitarista Rona Ashetona, njegovega brata Scotta in basista Dava Alexandra - in Psychedelic Stooges so bili rojeni. Eksperimentirali so z vsem, od praznih sodov do cevi in podobnih predmetov ter kmalu postali detroitska znamenitost. Okrog leta 1967 so "psihedeličnost" iz imena odvrgli, James pa je pokopal svoje pravo ime in rodil se je Iggy Pop.

Dodaj v

Umrl je Scott Asherton: od izvirnih Stooges je živ le še Iggy Pop

Poslovil se je še drugi brat Asherton
17. marec 2014 ob 10:19,
zadnji poseg: 17. marec 2014 ob 11:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bobnar Scott Asherton je bil tisti, ki je s svojim močnim ritmom tvoril hrbtenico zvoka The Stooges. Ustanovni član skupine, ki je igral še na lanskem albumu Ready to Die, je v 65. letu umrl.

"Scott je bil čudovit umetnik, nikoli nisem slišal nikogar, ki bi igranju bobna vdahnil toliko pomena kot Scott Asheton. Bil mi je kot brat. Z Ronom sta svetu pustila ogromno dediščino. Ashetonovi so bili in ostajajo moja druga družina," je Iggy Pop zapisal na svoji strani na Facebooku. Scottov brat Ron, kitarist in prav tako eden od ustanovnih članov skupine, je namreč umrl leta 2009.

Iggy Pop je takoj zdaj še poslednji živeči član prvotne postave The Stooges, skupine, ki je s svojo hripavo kakofonijo pomagala opredeliti glasbeni značaj Detroita, obenem pa pomenila vezni člen med rockom šestdesetih in eksplozijo panka, ki je sledila.

Ko je skupina leta 1974 razpadla, je Asheton igral z različnimi detroitskimi skupinami, denimo s Sonic's Rendezvous Band, Dark Carnival in Scott’s Pirates - a h koncertiranju v svetovnem merilu se je vrnil šele leta 2003, ko so se Stooges ponovno zbrali. Od takrat so izdali dva albuma svežega materiala - The Weirdness (2007) in Ready to Die (2013) - ter enkrat nastopili tudi v Ljubljani. Poročilo s koncerta v Hali Tivoli boste našli tukaj.

Na turneje ni več hodil
Ashetonovo zdravje je bilo v zadnjih letih na trhlih nogah (leta 2011 je bil, recimo, prisiljen odpovedati nastop s The Stooges v Parizu), uradni razlog njegove smrti pa še ni znan. V zadnjih treh letih večinoma ni več nastopal v živo; na turneji ga je zamenjal Larry Mullins - kljub temu pa ga lahko, kot že rečeno, slišimo na lanskem (srhljivo ironično naslovljenem) albumu Ready to Die. V zadnjem času je baje na Floridi snemal tudi nove pesmi z Iggyjem Popom.

Scott Asheton ni bil pretirano teatralen, pa tudi ne "obrtniški" bobnar; širino so mu dajali tečaji džeza, ki se jih je udeleževal v osemdesetih. Vsekakor je od svojih začetkov pri Stooges - ko je razbijal na nekaj praznih naftih sodih - veliko napredoval.

Vžigalica za Iggyjev bencin
K težkemu, prvinskemu zvoku skupine sta z bratom prispevala ritmično podlago, na kateri je Iggy lahko izvajal svoje akrobacije. "Če je bil Iggy bencin, sta bila Scott in Ron vžigalici," je za Los Angeles Times komentiral Pete Bankert, basist iz skupine Dark Carnival. "Igral je s tako silo, da je dejansko polomil obroče na svojih bobnih," se spominja Freddie Brooks (Sonic’s Rendezvous Band). "Uporabljal je res debele paličice. Številni bobnarji imajo tanke, njegove pa so bile debele kot kovanec za 25 centov."

Smrt obeh bratov Asheton pomeni konec nekega obdobja, se strinjajo glasbeniki. "Stooges ne obstajajo več. Tudi če bodo obdržali to ime in nastopali naprej - Iggy ima milijon skupin - nihče ne bo več kot Ron in Scott," je prepričan Bankert.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
fah-q
# 17.03.2014 ob 11:04
Počasi odhajajo...naj počivav miru...

Glede Iggyja pa tole...Če pride do 3.sv. vojne bodo zarad vseh strupov, radiacij in ognja prežveli samo še ščurki pa Iggy Pop. No, tudi kak Lemmy bi mu lahko delal družbo...
Kapitan Kljuka
# 17.03.2014 ob 20:26
Damn :(
Kazalo