Prvi vidni preboj je Patti Page dosegla z uspešnico With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming, ki se je leta 1950 prebila na 11. mesto ameriške lestvice. Foto: Reuters
Prvi vidni preboj je Patti Page dosegla z uspešnico With My Eyes Wide Open, I'm Dreaming, ki se je leta 1950 prebila na 11. mesto ameriške lestvice. Foto: Reuters
Patti Page
V svoji 67-letni karieri je Pageova prodala več kot 100 milijonov albumov. Foto: EPA

Pevka, ki je med drugim občinstvo osvajala z uspešnicama Tennessee Waltz in (How Much Is That) Doggie In The Window, se je rodila leta 1928 v Claremoru v zvezni državi Oklahoma v revni družini z imenom Clara Ann Fowler. Odkrili so jo, ko je pela za lokalni radio.
"Bila sem otrok iz Oklahome, ki ni želel glasbene kariere, vendar rekli so mi, da znam peti," se je spominjala v intervjuju leta 1999. Stvari so se odvile same od sebe, je nadaljevala. Podpisala je pogodbo za založbo Mercury, kjer je s sto milijonov prodanimi ploščami postala njihova glavna zvezdnica.
Njena glasba je bila stalni repertoar radijskih postaj, njen obraz malih zaslonov. Eno leto je vodila The Patti Page Show, ki ji je leta 1959 prinesel nominacijo za emmyja. Preizkusila se je tudi kot igralka in med drugim nastopila ob Burtu Lancasterju Elmer Gantry.
Okusu rock'n'rollovskih šestdesetih let njena glasba ni več ustrezala, vendar je upad zanimanja ni ustavil, preusmerila se je v country in nadaljevala z turnejami. Njena zadnja uspešnica je bila Hush ... Hush Sweet Charlotte iz leta 1965, ki je bila tudi glasbena spremljava istoimenskega filma z Bette Davis v glavni vlogi.
Skladba, ki je navdihnila Jacka in Meg White
Leta 1998 je osvojila grammyja za album Live at Carnegie Hall: The 50th Anniversary Concert, februarja pa ji bodo postumno podelili kipec za življenjsko delo. Njena glasbo sta še enkrat 'obudila' The White Stripes s priredbo njene skladbe Conquest na nagrajenem albumu Icky Thump.
Njen menedžer Michael Glynn je dejal, da je imela zadnja leta težave z zdravjem, umrla pa je za posledicami srčne kapi. Poročila se je trikrat, nazadnje leta 1990, za njo pa žalujeta dva otroka in več vnukov ter pravnukov.