Večino albumov je izdal pod svojim pravim imenom, Colin Vearncombe, ravno za zadnjega pa se je vrnil k umetniškemu psevdonimu Black. Foto: YouTube
Večino albumov je izdal pod svojim pravim imenom, Colin Vearncombe, ravno za zadnjega pa se je vrnil k umetniškemu psevdonimu Black. Foto: YouTube
Colin Vearncombe
Vearncombe je to, da ni nikoli ponovil komercialnega uspeha svoje velike uspešnice, pripisoval sporom z založbo. Foto: Facebook

Colin Vearncombe je bil pred dobrima dvema tednoma vpleten v prometno nesrečo. Vse od nesreče je bil v umetni komi, v torek pa je v bolnišnici v irskem Corku izgubil boj s smrtjo. Žalostno vest na njegovi strani na Facebooku sklepa citat iz njegove največje uspešnice: "No need to laugh or cry, It's a wonderful, wonderful life."

Skladba Wonderful Life se je leta 1987 povzpela na osmo mesto lestvice najboljših britanskih singlov, prepevali pa so si jo tudi drugod po Evropi. Pesem so pozneje uporabili v več filmih, priredili pa so tudi številni izvajalci, med drugim Katie Melua.

Black je glasbeno izhajal iz punk rocka, a ga je nato zaneslo v bolj komercialne vode. Čeprav marsikdo pozna le pesem Wonderful Life (in pa morda singel Sweetest Smile), je v svoji karieri je izdal 15 studijskih albumov. Zadnji, Blind Faith, je izšel lani; sredstva zanj je nabiral pri občinstvu, recenzije pa so bile večinoma pozitivne (časopis Guardian mu je prisodil štiri zvezdice).

Čeprav je imel svoj trenutek slave, mu življenje popzvezdnika ni bilo pisano na kožo. "Frustriralo me je to, kako malo ljudi v glasbenem svetu sem spoštoval. Morda pa nisem hodil v prave klube. Nikoli nisem znal dobro mrežiti in ideja, da bi namerno skušal spoznati pravo vrsto ljudi, mi je tuja," je izjavil v nekem intervjuju.

Uglajeni pop po britansko
Priznani glasbeni kritik William Ruhlmann je Vearncombea označil za pevca in tekstopisca s prekajenim, dramatičnim glasom in ga, tudi zaradi sofisticiranih jazz-popskladb, po slogu umestil nekam med Bryana Ferryja in Morrisseyja.

Vearncombe je bil rojen v Liverpoolu, a si je dom, skupaj z ženo in tremi sinovi, ustvaril na Irskem.