Kolektiv Afro Cuban All Stars Foto: Cankarjev dom
Kolektiv Afro Cuban All Stars Foto: Cankarjev dom

Z uvodnimi besedami je svoje ustvarjanje opisal Juan Marcos de Gonzalez, na čigar pobudo je bil v letu 1996 ustanovljen kolektiv Buena Vista Social Club. Takrat je kubanska glasba postala svetovni fenomen in doživela izjemen preporod.

Drevi pa bo na odru Gallusove dvorane ljubljanskega Cankarjevega doma nastopil kolektiv Afro Cuban All Stars, ki deluje pod njegovim vodstvom.

Foto: afrocubanallstarsonline.com
Foto: afrocubanallstarsonline.com

Vse kubanske zvrsti, obogatene s salso
Afro Cuban All Stars čislajo kot eno najboljših kubanskih skupin vseh časov. Gre za zasedbo, ki predstavlja vse kubanske glasbene zvrsti in jih bogati s salso. "V skupini najdemo izkušene mačke in mlajše kubanske inštrumentaliste. Obiskovalci tako dobijo vpogled v trenutno glasbeno sceno na Kubi, ki še vedno brsti in razveseljuje," beremo v napovedi Cankarjevega doma.

Leta 1954 v Havani na Kubi rojeni Gonzalez, ki je študiral klasično kitaro, nato pa v Londonu še dirigiranje, ne velja le za odličnega in uspešnega glasbenika, je tudi skladatelj, aranžer, producent in vodja številnih zasedb.

Zakaj je kubanska glasba tako plesna?
Po njegovem mnenju je kubanska glasba precej drugačna od glasbe na drugih koncih sveta. "Imamo vplive afriške glasbe ter evropske, še posebej francoske in španske glasbe. Mešanica glasbe, ki je nastala, nima poudarka na prvi dobi, kar je običajen poudarek zahodnejše glasbe, temveč na četrti dobi. Zato je kubanska glasba tako plesna," je glasbenik povedal v pogovoru za današnje Delo.

Koncert kolektiva Juan Marcos de Gonzalez Afro Cuban All Stars v Cankarjevem domu se začne ob 20. uri.