S koncertom Kurta Ellinga želijo organizatorji približati vrhunski džez kar najširšemu krogu poslušalcev v Sloveniji. Koncert bosta posnela in predvajala tudi Televizija in Radio (program Ars) Slovenija. Foto: Hugo Šekoranja
S koncertom Kurta Ellinga želijo organizatorji približati vrhunski džez kar najširšemu krogu poslušalcev v Sloveniji. Koncert bosta posnela in predvajala tudi Televizija in Radio (program Ars) Slovenija. Foto: Hugo Šekoranja
Michael Abene
Dirigent Michael Abene je nagrajen z dvema grammyjema, sodeloval pa je z nekaterimi najvidnejšimi džezovskimi zvezdami, kot so Maynard Ferguson, Dizzy Gillespie, Cal Tjader, Anita O'Day, Benny Goodman, Johnny Hartman ... Je tudi redni gostujoči dirigent Big Banda RTV Slovenija, s katerim je predstavil projekte s solisti, kot so Paquito D'Rivera, Joe Lovano in Patti Austin. Foto: Hugo Šekoranja

Leta 1967 rojeni Kurt Elling je že več kot deset let tako po mnenju kritikov kot občinstva eden najaktualnejših džezovskih vokalistov na svetu. Njegovi projekti presegajo ustaljene džezovske okvire, saj se loteva umetniško izredno domiselnih, zahtevnih in pronicljivih projektov na najvišji izvajalski in tehnično zahtevni ravni.

Ob pevcu tudi priznani pianist in dirigent
Elling je dobitnik najvišjih glasbenih priznanj, med drugim nagrade grammy, za katero je bilo nominiranih njegovih zadnjih deset projektov. Prestižna ameriška revija Downbeat ga že trinajst let uvršča na prvo mesto med džezovskimi moškimi vokalisti. V Sloveniji še ni nastopil, njegov prvi koncert pri nas pa bo pospremila najkompleksnejša glasbena zasedba, združena big band in simfonični orkester.

Poleg Ellinga bo ljubljanski koncert obogatil pianist Laurence Hobgood, ki je Ellingov najožji sodelavec že od začetka kariere. Zanj piše priredbe in z njim sodeluje kot glasbeni producent, v svoji bogati karieri pa je sodeloval z nekaterimi najvidnejšimi džezovskimi zvezdami. Dirigent projekta Kurt Elling bo Michael Abene, ki je tudi aranžer, komponist in pianist, spada pa v sam vrh džezovskih ustvarjalcev in poustvarjalcev.

Trojna džezovska obletnica
Ellingov koncert je posvečen trojni obletnici: rojstvu in smrti pevca Johnnyja Hartmana (1923-1983) ter izdaji legendarne džezovske plošče John Coltrane/Johnny Hartman iz leta 1963, ki je močno vplivala na Ellingovo umetniško pot. V ta namen bo izvedeno tudi novo delo, priredbo iz leta 1963 posnete skladbe You Are Too Beautiful, ki jo bo napisal dirigent projekta Michael Abene.

Na programu koncerta bodo skladbe Estate, Tin Tin Deo, Nicht Wandle, Mein Licht, Si Tu Supieras, Je Tire ma Reverence, A House is Not a Home, Luiza, You Are Too Beautiful, La Vie En Rose, Come Fly With Me, Loch Tay Boat Song, Billi in Rosa Moreno.