Od svojega debuta leta 1965 je Lajovic zabeležil več kot 1300 nastopov z več kot 70 orkestri po vsem svetu. V Slovenski filharmoniji je bil zaposlen med letoma 1972 in 1991. Foto: RTV SLO
Od svojega debuta leta 1965 je Lajovic zabeležil več kot 1300 nastopov z več kot 70 orkestri po vsem svetu. V Slovenski filharmoniji je bil zaposlen med letoma 1972 in 1991. Foto: RTV SLO

Moj največji uspeh v življenju je bil moj največji poraz: da sem moral zapustiti filharmonijo, ker nisem mogel biti na dveh mestih hkrati.

Uroš Lajovic
Ukvarjati se z muziko ni posel, je bolj poslanstvo, da za svoj užitek dobiš še plačilo, pa je dodaten privilegij, pravi dirigent. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Po treh mandatih "iz tujine" bo tako Slovensko filharmonijo spet umetniško vodil Slovenec. Pred Wilsonovo je bil šef dirigent Francoz Emmanuel Villaume, še pred njim Američan George Pehlivanian. Kanadska dirigentka je svoj mandat začela skupaj s tretjim mandatom direktorja Damjana Damjanoviča, ki jo je, kot še poroča Delo, izbral tudi zaradi njenih mednarodnih povezav. V Ljubljani bo vodila še dva koncerta, direktor pa upa, da bodo z njo še sodelovali.

Kot razlog za prekinitev pogodbe je Damjanovič izpostavil nerazumno financiranje javnih zavodov in to, da se nič ni mogoče dogovoriti, še manj pa podpisati vnaprej, poleg tega je tujec dražji. Časopis sicer omenja, da so bila trenja med Wilsonovo in orkestrom menda precejšnja, kritike koncertov pa slabe.

Damjanovič je novico, da bo šef dirigent orkestra postal Lajovic, ki s SF-jem bolj ali manj tesno sodeluje že 40 let, komentiral: "Mislim, da bova dober tandem. Všeč mi je maestrov pogled na program, poslanstvo zavoda, financiranje. V časih, ko je občinstva vse manj, v zadnjem letu za kar deset odstotkov, sem optimist," je ocenil za Delo.

20 let v SF
Od svojega debija leta 1965 je imel Lajovic več kot 1300 nastopov z več kot 70 orkestri po vsem svetu. V Slovenski filharmoniji je bil zaposlen med letoma 1972 in 1991, nato pa so ga pozvali, naj se prijavi na razpis za profesorja na dunajski Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost, kjer je bil med 74 kandidati tudi izbran.

Z začetkom profesure na Dunaju je moral po nareku vodstva oditi iz SF-ja, se je ob svoji lanski 70-letnici spomnil Lajovic in dodal: "Moj največji uspeh v življenju je bil moj največji poraz: da sem moral zapustiti filharmonijo, ker nisem mogel biti na dveh mestih hkrati." Na Dunaju je zdaj zaslužni profesor, bil pa je tudi šef dirigent Zagrebških simfonikov in šef dirigent Beograjske filharmonije.

Umetniško vodstvo je, kot je povedal v današnjem intervjuju za omenjeni časopis, zahteven posel, ker mora šef dirigent poskušati realizirati svojo vizijo programa in ravni izvajalskega telesa. Orkester SF-ja ima po njegovem mnenju velike sposobnosti, težavo pa vidi v pomanjkanju sredstev.

S privilegiji pride tudi odgovornost
Problem, ki ga vidi, je tudi zavest. Ukvarjati se z muziko ni posel, je bolj poslanstvo, da za svoj užitek dobiš še plačilo, pa je dodaten privilegij, pravi dirigent. Kot opaža, so pri nas še vedno navade iz preteklih obdobij, ko je bila pomembna enakost pravic delavcev, manj pa je bila misel o odgovornosti. "To miselnost je treba spremeniti," je poudaril za Delo.

Kot sta pojasnila Damjanovič in Lajovic, se o podrobnostih še nista dogovorila, oba pa računata, da bo dirigent funkcijo prevzel jeseni, z začetkom nove sezone. Damjanovič je napovedal, da bo na tem mestu ostal do konca njegovega mandata - do oktobra 2018.

Abonmaji odslej kot tematski sklopi
Lajovic namerava orkester voditi "kot običajno": pripraviti sezono, abonmajske koncerte ter spremljati njegovo delo in kondicijo. Zagovarja stališče, da abonmaji niso le skupek koncertov, temveč da imajo neko skupno sporočilo. "Tega doslej ni bilo," je poudaril maestro, ki se počasi poslavlja od profesorskega poklica, saj so na Dunaju po dvoletnem iskanju našli njegovega naslednika.

Predraga gostja iz Kanade
Pogodbo naj bi po Damjanovičevih trditvah podpisala v kratkem, SF pa bo prihranil že samo na račun potovanj v Slovenijo, ki jih je zdaj morala plačevati dirigentki. Z Wilsonovo sicer, kot je še povedal, niso imeli sklenjene krovne pogodbe, v kateri so določene pravice in obveznosti, temveč so z njo sodelovali na podlagi ustnega dogovora. Pogodbo so šele nameravali podpisati, a zaradi trenutne finančne situacije v državi zdaj se to ne bo zgodilo. V SF-ju je Wilsonova kot glavna dirigentka vstopila z abonmajsko sezono 2013/14.

Moj največji uspeh v življenju je bil moj največji poraz: da sem moral zapustiti filharmonijo, ker nisem mogel biti na dveh mestih hkrati.

Uroš Lajovic