Tradicionalno srečanje odraslih slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je najbolj množično pevsko srečanje pri nas. Foto: JSKD
Tradicionalno srečanje odraslih slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je najbolj množično pevsko srečanje pri nas. Foto: JSKD

Naslov letošnjega tabora, ki konec tedna poteka v Osnovni šoli Ferda Vesela Šentvid pri Stični, je Vse najlepše rožice - roža v slovenski ljudski oziroma ponarodeli pesmi. V skladu z večletnim prizadevanjem organizatorjev, da zajamejo enoten kulturni prostor Slovenije, prihaja veliko zborov iz zamejstva in iz držav z območja nekdanje Jugoslavije. Ti so se predstavili na koncertu v avli osnovne šole.
V nedeljo bo dogajanje ob 9.00 uvedla generalka, tri ure pozneje bo sledila slavnostna povorka in ob 13.15 koncert združenih pevskih zborov. Moški, ženski in mešani zbori bodo pod vodstvom dirigenta Igorja Švare zapeli vsak po šest pesmi. Ob koncu bodo vsi zbori skupaj in ob spremljavi godbe zapeli pesem Slovenska dežela Benjamina Ipavca in Zdravljico. Tabor v Stični ne bo minil brez poklona stoletnici rojstva mojstra Bojana Adamiča, ki se ga bodo spomnili s pesmijo Če zapojemo veselo.
Priprave na dva dni dogajanja tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični potekajo vse leto. Že septembra predstavijo program, oktobra pa je na vrsti seminar za zborovodje, ki ga vodi dirigent Igor Švara.
Redka priložnost za srečanje podobnih zborov
Repertoar sestavljajo izključno slovenske skladbe, izbran pa je tako, da ga je mogoče izvajati tudi v množični zasedbi in z zbori, ki imajo določene tehnične omejitve. Prireditev ima velik pomen tudi zato, ker je za veliko zborov ena redkih možnosti, da se predstavijo in srečajo s podobnimi zbori. Prireditev organizira Javni skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) skupaj z upravnim odborom tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.