Mlada flavtistka Eva Nina Kozmus je izvedla devet novih del za flavto, ki so jih napisali uveljavljeni slovenski skladatelji. Foto: Osebni arhiv glasbenice
Mlada flavtistka Eva Nina Kozmus je izvedla devet novih del za flavto, ki so jih napisali uveljavljeni slovenski skladatelji. Foto: Osebni arhiv glasbenice

Sicer pa med nastopi 9. festivala flavtistov Slovenije organizatorji izpostavljajo koncert mlade flavtistke Eve Nine Kozmus, ki je pred dvema letoma zmagala na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik. V Delavskem domu je izvedla devet novih del za flavto, ki so jih napisali uveljavljeni slovenski skladatelji Rok Golob, Nenad Firšt, Tomaž Habe, Igor Krivokapič, Robert Kamplet, Marko Mihevc, Anže Rozman, Črt Sojar Voglar in Aldo Kumar. Koncert sta organizatorja festivala - Občina Zagorje in Glasbena šola Zagorje pripravila z Društvom slovenskih skladateljev.
Festival gosti tudi več flavtistov iz tujine. Nocoj bo koncertiral še ameriški flavtist Jim Walker, čigar zvok flavte se, kot so zapisali organizatorji, sliši v več kot 600 hollywoodskih filmih. V nedeljo bo v zagorski župnijski cerkvi nastopil Mednarodni orkester flavt iz Kanade in ZDA pod taktirko Johna Baileyja. Prav tako so v Zagorje povabili flavtiste Williama Bennetta in Rachel Brown iz Velike Britanije, Carla Jansa iz Luksemburga, Gergelyja Ittzesa z Madžarske, Rogeria Wolfa iz Brazilije in Zoyo Vyazovskaya iz Rusije.
Odkrivanje novih načinov igranja na flavto
Festival organizirajo od leta 1996, eden od glavnih ciljev pa je združiti in v odkrivanju novih načinov igranja na flavto povezati profesionalne ter mlade flavtiste in ljubiteljske glasbenike. Več poznavalcev festivalov ga uvršča med najboljše tovrstne prireditve v Evropi, so še zapisali organizatorji.