'Saksofonist prefinjenega bleska,' so o Stevu Lehmanu zapisali pri New York Timesu. Foto: Cankarjev dom
'Saksofonist prefinjenega bleska,' so o Stevu Lehmanu zapisali pri New York Timesu. Foto: Cankarjev dom

Steve Lehman octet bo na oder Kluba Cankarjevega doma stopil drevi ob 20.00. Zadnji album Mise an Abime je konec lanskega leta na različnih lestvicah in pri drugih razglasitvah dosegal najvišja mesta. Kritiki ga označujejo kot prelomno delo v džezu in mu vsi po vrsti prisojajo najvišjo mogočo oceno, tako kot že pri prvem albumu Travail, Transformation & Flow, ki ga je New York Times izbral za džez/pop zgoščenko leta 2009 ter označil za "osupljiv dosežek, ognjemet urbanega futurizma, hipnotičnega, kinetičnega in kalejdoskopskega obenem, z vonjem po funku".

Lehman je skladatelj, džezovski glasbenik, pedagog in raziskovalec glasbe. Po diplomi in končanem magisteriju je vpisal doktorat iz kompozicije na univerzi Columbia in ga pred kratkim tudi končal pri francoskem skladatelju Tristanu Murailu ter improvizatorju, skladatelju Georgeu Lewisu.

Ob Lehmanu (altovski saksofon, elektronika) bodo v Klubu CD-ja zaigrali Jonathan Finlayson (trobenta), Mark Shim (tenorski saksofon), Chris Dingman (vibrafon), Tim Albright (pozavna), Dan Peck (tuba), Drew Gress (bas) in Tyshawn Sorey (bobni).

Lehman se je v sklopu Cankarjevih torkov že predstavil leta 2012 s triom, v katerem sta ob njem zaigrala basist Matt Brewer in bobnar Damion Reid. Ičo Vidmar je takrat zapisal, da srečanje z newyorškim saksofonistom ni minilo v znamenju izmenjav vljudnostnih fraz. "Muzičisti so bili neposredni, zavzeto gostobesedni, pa tudi opazno številnejše občinstvo se ni prepustilo pasivni nevnemi."

Saksofonist Steve Lehman v gosteh
Saksofonist Steve Lehman v gosteh