Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije je s koncertom opernih arij odprla letošnji cikel Poletje v stari Ljubljani. Foto: RTV SLO
Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije je s koncertom opernih arij odprla letošnji cikel Poletje v stari Ljubljani. Foto: RTV SLO

S koncertom so se poklonili dvestoletnici rojstev dveh pomembnih skladateljev, Giuseppeja Verdija (1813-1883) in Richarda Wagnerja (1813-1901).
Eden ključnih letošnjih dogodkov ob zaznamovanju te obletnice je bil prav slavnostni koncert opernih arij solistov, zbora in orkestra SNG Opera in balet Ljubljana z gosti. Pod taktirko dirigentov Lorisa Voltolinija in Igorja Švare so izvedli popularne uverture, arije in zbore iz oper Rigoletto, Macbeth, Trubadur, La Traviata, Don Carlos, Aida, Lohengrin, Leteči Holandec, Tannhäuser in Mojstri pevci nürnberški. Kot solisti so nastopili Alessandra Rezza, Rebeka Radovan, Urška Arlič Gololičič, Aljaž Farasin, Branko Robinšak, Slavko Savinšek, Darko Vidic, Saša Čano, Luka Ortar in Domen Križaj.
Za posnetek koncerta je poskrbelo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, urednik oddaje je Daniel Celarec, urednica uredništva Danica Dolinar, režiser pa Igor Zupe.
Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije je v dveh desetletjih in pol projekt iz Ljubljane razširila po vsej Sloveniji in danes povezuje 25 občin. Prizadevajo si predvsem za širjenje vrhunske umetnosti iz večjih krajev v manjše in promoviranje glasbenih ustvarjalcev in poustvarjalcev, pri čemer dajejo velik poudarek visoki kakovosti izvajalcev in vsebin. Za ustanovo je 2.000 koncertov, na katerih je nastopilo 10.000 glasbenikov.