Piranski glasbeni večeri, najstarejši in edini neprekinjeni festival komorne glasbe v Sloveniji bo do začetka avgusta na različnih prizoriščih ponudil še več kakovostnih nastopov domačih in tujih glasbenikov. Foto: Piranski glasbeni večeri
Piranski glasbeni večeri, najstarejši in edini neprekinjeni festival komorne glasbe v Sloveniji bo do začetka avgusta na različnih prizoriščih ponudil še več kakovostnih nastopov domačih in tujih glasbenikov. Foto: Piranski glasbeni večeri

Najstarejši in edini neprekinjeni festival komorne glasbe v Sloveniji bo do začetka avgusta na različnih prizoriščih ponudil več kakovostnih nastopov domačih in tujih glasbenikov.
Glasbeno-plesna pahljača in godalni kvartet ruskih skladb
Kot napovedujejo v Avditoriju Portorož, ki festival tudi organizira, bo uvod v že 36. izvedbo Piranskih glasbenih večerov tudi paša za oči. Slovenski ansambel za zgodnejšo glasbo Nova Schola Labacensis je s plesalko novega vala flamenka Urško Centa v predstavo Musica antigua y flamenco nuevo (Stara glasba in novi flamenko) vtkal arabske klasične péte poezije muvašahat, navdihnjene srednjeveške motete in španske duhovne napeve, živahne renesančne plese, otožne šansone in norčave baročne folije, strastne ljubezenske pesmi in duhoviti Spev norosti v slogu Hvalnice Erazma Rotterdamskega, latinskoameriške milonge in ritmično razgibane afriške plesne variacije cumbées.
V naslednjih tednih pa vse tja do 8. avgusta se bodo na prizoriščih v Strunjanu in Piranu zvrstili še drugi koncerti. Prihodnjo soboto, 19. julija, se bo z Godalnim kvartetom na temo B-la-F, ki so ga skupaj ustvarili štirje veliki ruski skladatelji, Rimski-Korsakov, Glazunov, Borodin in Anatol Ljadov, predstavil Godalni kvartet Slovenske filharmonije. Sestavljajo ga mladi člani Orkestra Slovenske filharmonije.
Duhovni dialogi na zgodovinskih glasbilih
Pri opernem projektu O Kajn, kje je tvoj brat? se bodo 25. julija v Minoritskem samostanu v Piranu slovenskemu ansamblu za zgodnjo glasbo na zgodovinskih glasbilih musica cubicularis pridružili tuji gosti: na Škotskem rojeni lutnjar in teorbist, nemška sopranistka ter avstralski baritonist. Izvedli bodo duhovne dialoge italijanskih skladateljeva 17. stoletja, ki so zasnovani kot pogovori grešnikov, svetnikov, angelov in raznih svetopisemskih oseb.
Operne arije in obuditev modernega baročnega skladatelja
Pod naslovom Viver d'amor bo 1. avgusta na vrsti koncert opernih arij in duetov trenutno najobetavnejših mladih vokalnih virtuozov iz Avstrije, Turčije, Japonske, Kitajske in Makedonije. Posebna gostja opernega večera bo ameriška sopranistka Kristin Lewis.
8. avgusta bodo z baročno instrumentalno glasbo nastopili solisti Češke filharmonije, ki so kot ansambel Ensemble Prague zaslužni za ponovno odkritje za svojčas zelo modernega baročnega skladatelja Jana Dismasa Zelenke, čigar izvirne kompozicije pa so po njegovi smrti ostale pozabljene. Predstavili bodo izbor njegovih triosonat ZWV 181 ter Sonato v g-molu za oboo in čembalo njegovega sodobnika Bacha.