Direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar je povedala, da so se za novo programsko vsebino odločili po ugotovitvi, da v Sloveniji in tudi drugje praktično ni džezovskega festivala, ki bi bil posvečen zgolj pozavnistom. Foto: BoBo
Direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar je povedala, da so se za novo programsko vsebino odločili po ugotovitvi, da v Sloveniji in tudi drugje praktično ni džezovskega festivala, ki bi bil posvečen zgolj pozavnistom. Foto: BoBo
Bart van Lier in Big Band RTV Slovenija pripravljata dva koncerta. Po sinočnjem nastopu v Ljubljani jim lahko nocoj prisluhnete v Krškem. Foto: RTV SLO
Festival jazzovske pozavne

Džezovski festival in dvodnevni seminar sta namenjena džezovskim in klasičnim pozavnistom, prireditelji, ki pričakujejo do 20 udeležencev seminarja, pa bi radi okrepili zanimanje za to, kot menijo, zapostavljeno glasbilo.

Direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar je povedala, da so se za novo programsko vsebino odločili po ugotovitvi, da v Sloveniji in tudi drugje praktično ni džezovskega festivala, ki bi bil posvečen zgolj pozavnistom.

Namen festivala je predvsem posredovanje znanja za doseganje virtuoznosti, udeleženci seminarja pa po njenih besedah potrebujejo tudi nekaj predznanja oziroma letnikov nižje glasbene šole.

Na seminarju bodo med slovenskimi predavatelji in mentorji gostili tudi vrhunskega nizozemskega pozavnista in dirigenta Barta van Lierja, v okviru spremljevalnega festivala pa danes najprej pripravljajo popoldanska koncerta manjših zasedb - Denis Beganović Banda in Matija Mlakar Banda.

V okviru osrednjega večernega dela bosta v veliki dvorani Kulturnega doma Krško nastopila Big Band Krško s pozavnistom Vidom Žgajnerjem in Big Band RTV Slovenija pod vodstvom van Lierja, ki bo nastopil tudi kot solist. Festival bodo tako končali in s seminarjem nadaljevali še v nedeljo.

Krško ima sicer bogato džezovsko tradicijo. Big Band Krško, ki je nastal iz krškega pihalnega orkestra, je predlani praznoval 35-letnico svojega delovanja, v Kulturnem domu Krško pa zadnjih deset let pripravljajo vsakoletni tako imenovani jazz-etno cikel, je še povedala Ceglarjeva.

Leta 1950 rojeni Bart van Lier se je šolal na Hilversum Music Lyceumu na Nizozemskem. Glasbeno pot je začel s snemanjem komercialnih programov za radio in televizijo ter nadaljeval z igranjem v različnih zasedbah.

Dobra tri desetletja je igral z uglednim Peter Herbolzheimer Big Bandom in kot solist gostoval z nemškim WDR Big Bandom. Leta 1992 je postal stalni prvi pozavnist in solist nizozemskega Metropole Orchestra, ki je bil v obdobju njegovega sodelovanja z njim šestnajstkrat nominiran za nagrado grammy, dvakrat pa jo je tudi prejel.

Van Lier vodi tudi lastne zasedbe, deluje še kot pedagog in predavatelj konservatorijev v Hilversumu, Haagu, Essnu, Rotterdamu in Amsterdamu. Po vsem svetu vodi glasbene delavnice in je avtor priročnika za učenje pozavne. Izdelovalci glasbil Kühnl & Hoyer so po njem poimenovali nekaj modelov pozavn.

Festival jazzovske pozavne