Založbo [PIAS] sta leta 1982 ustanovila Kenny Gates in Michel Lambot. Foto: pias.com
Založbo [PIAS] sta leta 1982 ustanovila Kenny Gates in Michel Lambot. Foto: pias.com
Borghesia: Surveillance And Punishment
V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je pod okriljem založbe [PIAS] nekaj plošč izdala tudi Borghesia. Foto: Discogs

Harmonio Mundi je ustanovil Bernard Coutaz v Parizu leta 1958 in vse do danes ostaja ena izmed največjih neodvisnih akterjev v klasičnem glasbenem sektorju, vključujoč izdaje izvajalcev, kot so The Deller Consort, Philippe Herreweghe in Rene Jacobs.

Po poročanju francoskega časopisa Le Monde bo založba [PIAS] (okrajšava za Play It Again Sam) s tem pridobila tudi nabor izdaj Harmonii Mundi pripadajočih založb, kot so Discograph, Jazz Village in World Village.

Umetniško vodstvo predvidoma ostaja isto
Poleg založniške dejavnosti se Harmonia Mundi posveča tudi distribuciji širokega izbora predvsem klasične glasbe v Franciji in drugod po lokalnih izpostavah v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji in v državah Beneluksa.

Po smrti Bernarda Coutaza založbo vodi njegova vdova Eva Coutaz, ki naj bi tudi po tem prevzemu ostala na mestu umetniške vodje založbe.

[PIAS] pa sta leta 1982 ustanovila Kenny Gates in Michel Lambot. Poleg založništva se posvečajo tudi distribucijski dejavnosti, prek sodelovanja z BMG, Beggars Group, Mute in Nuclear Blast. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je pod njenim okriljem nekaj plošč izdala tudi zasedba Borghesia.