Zgodovina Vokalne Akademije Ljubljana se piše od septembra 2008, sestavljajo pa jo izkušeni zborovski pevci iz vse Slovenije. Foto: VAL
Zgodovina Vokalne Akademije Ljubljana se piše od septembra 2008, sestavljajo pa jo izkušeni zborovski pevci iz vse Slovenije. Foto: VAL
APZ Tone Tomšič
Prejšnji dve zmagi na tem tekmovanju je Sloveniji 'pripel' APZ Tone Tomšič. Foto: APZ Tone Tomšič

Na tekmovanje za nagrado Evrope se uvrstijo zbori, ki so v prejšnji sezoni prejeli katero od velikih nagrad na šestih zborovskih tekmovanjih v Evropi. Letos je to uspelo kar trem slovenskim zborom - pri tem je treba povedati, da trojnega finalnega nastopa v več kot 20-letni zgodovini tekmovanj ni uspelo doseči še nobeni državi. Najprej je uspelo Komornemu zboru Ave na mednarodnem zborovskem tekmovanjem v Mariboru. Za njimi je enak uspeh dosegel Šaleški akademski pevski zbor iz Velenja v Varni v Bolgariji, jeseni pa v italijanskem Arezzu še moški zbor VAL - Vokalna akademija Ljubljana.

Poleg treh slovenskih sta se na velikem koncertnem tekmovanju pomerila še mešani japonski zbor EST in dekliški latvijski zbor Riga Cathedral Girls Choir.

Zboru Val je mednarodno žirijo uspelo prepričati z izvedbo del Jacobusa Gallusa, Hrabroslava Volariča, Huga Wolfa, Lojzeta Lebiča, Giovannija Bonata in Ildebranda Pizzettija.

Uspeh Slovencem ni tuj
Slovenija je na tekmovanju leta 2002 že zmagala z Akademskim pevskim zborom Tone Tomšič, ki ga je takrat vodil Kuret, isti zbor pa je grand prix osvojil tudi leta 2008 pod vodstvom Urše Lah.

Druži jih ljubezen do glasbe
Ustanovitev Vokalne akademije Ljubljana (VAL) je bila sad želje po kakovostnem moškem zborovskem poustvarjanju, tako značilnem za slovensko kulturo ter spodbujanju in predstavljanju nove in najzahtevnejše slovenske zborovske literature. Pevci se poznajo že vrsto let, saj so pod vodstvom Kureta in preostalih slovenskih dirigentov skupaj prepevali v APZ Tone Tomšič, Komornem zboru RTV Slovenija, Komornem zboru Ave, Ljubljanskih madrigalistih in nekaterih drugih sestavih.