Obiskovalci festivala so že vajeni tudi otroškega Kranfesta, ki bo na Pungertu ponujal različne delavnice in animacijski program. Foto: BoBo
Obiskovalci festivala so že vajeni tudi otroškega Kranfesta, ki bo na Pungertu ponujal različne delavnice in animacijski program. Foto: BoBo
Tinkara Kovač je v svojem "evrovizijskem" letu silno iskano koncertno ime. Foto: Radio Koper
Kranfest, ki se je skozi desetletja razvil iz Kranjske noči, je letos vreden 70.000 evrov, od tega Mestna občina Kranj zagotavlja 50.000 evrov, preostanek pa prispevajo pokrovitelji. Foto: BoBo

Do sobote se bodo zvrstili številni koncerti različnih glasbenih zvrsti, športni dogodki, tradicionalni sejem in ulični program, pripravljajo pa tudi otroški Kranfest.

Na največjem festivalskem prizorišču na Slovenskem trgu bodo drevi nastopili še legendarna hrvaška zasedba Novi fosili in slovenska skupina Rok'n'bend, v soboto pa se bodo na odru zvrstili glasbeniki Mingl, pevka Alya, kranjska zasedba IIIFekta, novomeški Dan D in rockerji Big Foot Mama.

Od Evrovizije do klap
Obiskovalcem se bo na Trgu pred Prešernovim gledališčem drevi z akustičnim koncertom predstavila Tinkara Kovač, slovenska predstavnica na tekmovanju za pesem Evrovizije 2014, v soboto pa bo tam nastopila blues-rock skupina Hamo & Tribute 2 love. Pestro bo tudi na Glavnem trgu, kjer bo današnji večer posvečen narodno-zabavni glasbi, sobotni pa klapam. Tako bo drevi tam nastopil ansambel Gašperji, na Dalmatinskem večeru dan pozneje pa klapi Gallus in Mali grad.

Onkraj koncertov
Festival bo tako drevi kot v soboto na Glavnem trgu ter Poštni, Prešernovi in Gregorčičevi ulici ponudil sejem domače in umetnostne obrti. Kranjske ulice bo oživil tudi ulični program, med drugim bo Kud Kiks nastopil na Plečnikovem stopnišču, Tiporenesansa na Glavnem trgu ter Cirkus la Bulle in Duo Alla Tea na Maistrovem trgu.

Na Pungertu bo tudi letos potekal otroški Kranfest z različnimi delavnicami in bogatim animacijskim programom. Najmlajši se bodo lahko udeležili še sončnega rallyja ter metanja balinčkov in pikada pred Prešernovim gledališčem, na Slovenskem trgu pa bo postavljen lunapark.

Odprta vrata muzeja
Klub študentov Kranj bo s projektom Kranj je fejst v barvah poskrbel, da bodo vsi obiskovalci lahko pokazali svojo umetniško žilico. V soboto se obeta še pester program za otroke, v ponudbo Kranfesta pa se letos aktivno vključuje tudi Gorenjski muzej, ki odpira vrata svojih razstavišč.

Zaradi prireditve bo v starem Kranju zaprtih več ulic, v Zavodu za turizem Kranj, kjer organizirajo prireditev, pa pozivajo obiskovalce, naj svoje jeklene konjičke pustijo na bolj oddaljenih parkiriščih oziroma naj se v mesto podajo peš ali s kolesom.

Kot pravi direktorica Zavoda za turizem Kranj Natalija Polenec, v dveh dnevih v primeru lepega vremena pričakujejo skupaj več kot 40.000 obiskovalcev. Pred leti, ko je bil festival razpotegnjen na pet dni, pa so našteli celo do 70.000 ljudi.