Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 86 glasov Ocenite to novico!
Carmen manet
Zmagovalni zbor Carmen manet prihaja iz Kranja. Foto: EBU/Ojārs Jansons/Reinis Rudzitis
false
S snemanja razglednice za EBU. Slovenija je ena izmed devetih sodelujočih držav na tem tekmovanju za ljubiteljske pevske zbore. Foto: Aljaž Repnik
false
Vokalistke Carmen manet in njihov zborovodja Primož Kerštanj. Foto: Aljaž Repnik
false
Naše predstavnice so se izkazale z venčkom treh pesmi, napisanih posebej za to tekmovanje: Adrca, Aj, zelena je vsa gora in Ta na Solbici. Skladbo sta napisala Samo Vovk in Katarina Pustinek Rakar. Foto: Aljaž Repnik
false
Razglednico za EBU so posneli na čudovitem Brdu. Foto: Aljaž Repnik
false
33 pevk, 4 Eve, povprečje 25 let, nadpovprečje: 202 centimetra. Foto: Aljaž Repnik
false
»Smo različne, a se imamo rade, ker nas druži skupna strast do ustvarjanja lepe glasbe in ker smo prav vse ženske, ki jih ni strah novih izzivov,« pravijo članice Carmen manet. #DihajmoSkupaj #BreathingTogether #EurovisionChoir Foto: Aljaž Repnik
VIDEO
Evrovizijski zbor leta 20...

Dodaj v

Zmaga slovenskega zbora Carmen manet na Evrovizijskem zboru leta 2017

Na tekmovanju je sodelovalo devet držav EBU-ja
22. julij 2017 ob 20:17,
zadnji poseg: 23. julij 2017 ob 10:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

Slovenski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja za zborovske pevce Evrovizijski zbor leta, ki je namenjeno ljubiteljskim pevskim zborom iz držav članic EBU-ja.

Slovenske glasove v Rigi, kjer je potekalo tekmovanje, so zastopala dekleta iz Kranja. Ženski pevski zbor Carmen manet je za zastopanje Slovenije na prvem tekmovanju Evrovizijski zbor leta izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija s finančno podporo Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Na tekmovanju je sodelovalo devet držav članic EBU-ja, ob Sloveniji še Avstrija, Danska, Estonija, Latvija, Belgija, Nemčija, Madžarska in Wales. Vsak zbor je izvedel šestminutni pevski nastop v poljubni zvrsti, ocenjevala pa jih je strokovna žirija na čelu z britanskim skladateljem Johnom Rutterjem in latvijsko mezzosopranistko Elīno Garanča. Zmagovalni zbor za nagrado dobi snemanje plošče. Prireditev sta vodila ameriški skladatelj Eric Whitacre in Latvijka Eva Johansone. Na TV Slovenija je prenos komentiral Igor Velše.

Pevke zbora Carmen manet so nastopile z glasbo mladih slovenskih skladateljev Sama Vovka in Katarine Pustinek Rakar. Skladatelja sta svoji skladbi, ki sta prepleteni s slovenskim ljudskim izročilom, napisala prav za to priložnost. Skladba Adrca (skladateljica Katarina Pustinek Rakar) opisuje življenje ženske v slovenski ljudski pesmi, spremljevalni rekvizit v vseh pesmih je ruta (narečno adrca), ki je bila nekoč nepogrešljiv del ženske oblačilne podobe. Spremljamo odraščanje dekleta, prvo zaljubljenost, poroko, rojstvo otroka, slovo od moža, ki odhaja v vojsko, in žalovanje ob njegovi smrti. Splet ljudskih pesmi se konča z vstajenjsko pesmijo Aj, zelena je vsa gora (peli so jo na velikonočni ponedeljek), ki simbolizira nov začetek in novo upanje. Skladba Ta na Solbici Sama Vovka se prav tako zgleduje po ljudskem melosu slovenske manjšine v Reziji, tudi besedilo je v rezijanščini. Pripoveduje o tradicionalnem praznovanju poroke v vasi Solbica v Reziji, kjer razposajeni topot nog plesalcev preglasi reko Bilo in odmeva od Kanina. Sodobna glasbena podoba vključuje tudi tradicionalno grleno petje, topot z nogami in ploskanje.

Gostiteljica tega prvega tekmovanja je bila latvijska televizija (LTV), sklepni večer pa je bil v Areni Riga v latvijski prestolnici – tam, kjer je potekal tudi letošnji izbor za Pesem Evrovizije.

"V okviru ekspertne skupine za glasbo in ples pri EBU-ju smo se uredniki že več let pogovarjali o tem, da bi poleg televizijskih tekmovanj evrovizijski mladi glasbeniki in evrovizijski mladi plesalci organizirali tudi malce drugačen format izbora TV-talentov, zborovsko Evrovizijo. Letos nam bo to uspelo uresničiti, saj bo v soboto, 22. julija, v okviru Evropskih zborovskih iger, ki se bodo, letos že tretjič, odvijale od 16. do 23. julija v Rigi, odvilo prvo tekmovanje ljubiteljskih zborov za naziv Evrovizijski zbor leta," pravi Danica Dolinar, urednica Uredništva glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija.

Evrovizijski zbor leta je del priljubljenega mednarodnega tekmovanja Evropske zborovske igre, ki jih v sodelovanju z LIVE RIGA pripravlja nemški organizator Interkultur, od 1988 vodilni v svetu pri organizaciji zborovskih tekmovanj in festivalov.

Evropske zborovske igre letos potekajo že tretjič, nastale pa so na osnovi olimpijskih idealov, da s pesmijo v poštenem, miroljubnem tekmovalnem duhu združujejo ljudi in narode. Leta 2014 so bile igre izjemno obsežne in uspešne, saj je na njih sodelovalo 460 zborov s 27.000 pevci iz 73 držav.

Kdo so Carmen manet in njihov Primož?
Carmen manet (lat. pesem ostane) je ženski pevski zbor nekdanjih dijakinj Gimnazije Kranj, ki se redno udeležuje domačih in tujih tekmovanj in za svoje izvedbe prejema najvišje nagrade. Zbor je osvojil priznanja na mednarodnih tekmovanjih v Rivi del Garda (Italija), Petrinji (Hrvaška), Guangdžuju (Kitajska), Riminiju (Italija), Tuhlju (Hrvaška) in v Montreuxu (Švica); na zadnjega so izjemno ponosni, saj so prejeli tudi absolutno lovoriko – veliko nagrado mesta Montreux.

V zboru poje 33 pevk različnih starosti in študijskih smeri. Povprečna starost članic je 25 let, med članicami pa so najbolje zastopane matematičarke in biologinje, po štiri iz vsake smeri, nekaj je glasbenic, študentk jezikov, sociologije, specialne pedagogike, arhitekture, medicine, prava in drugih smeri. Največ pevk sliši na ime Eva, kar štiri se tako predstavijo. (Po)hvalijo se tudi z 'najvišjim slovenskim dirigentom', zborovodja Primož Kerštanj namreč v višino meri 202 cm.

Članice Carmen manet pravijo: "Smo različne, a se imamo rade, ker nas druži skupna strast do ustvarjanja lepe glasbe in ker smo prav vse ženske, ki jih ni strah novih izzivov."

Primož Kerštanj, zborovodja in glasbeni pedagog, vodi zbor od ustanovitve leta 2011. V dozdajšnji karieri je vodil že kar nekaj glasbenih zasedb, med drugim zbor Vox Carniola (Jesenice) in APZ France Prešeren (Kranj). Osem let je bil zborovodja Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj in zbor pripeljal v sam vrh slovenske mladinske zborovske scene. O tem priča 12 osvojenih zlatih priznanj na domačih in tujih tekmovanjih. Dvakrat je prejel tudi mednarodno priznanje za najboljšega zborovodjo. Tudi z mladim ženskim zborom Carmen manet si je prislužil že kar nekaj vidnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih.

Š. Š., M. K., P. G., Fotografije: Aljaž Repnik

Carmen manet
Carmen manet
Carmen manet
Carmen manet
Prijavi napako
Komentarji
iztrd
# 22.07.2017 ob 21:53
Zmaga! Bravo, naša dekleta! Iskrene čestitke!

Zborovsko petje, to je naša niša!
smeško 562
# 22.07.2017 ob 22:28
Slovenija je velesila zborovskega petja, to lahko potrdi vsak ki se spozna na to, tako doma ko v tujini. Ragnar Rasmusen eden najboljših zborovodij na svetu, vedno reče da je Slovenija zanj daleč najboljša dežela za ustvarjanje. Slovenski srednješolski amaterji so na nivoju Norveških zborov v najboljših letih. Sliši se neverjetno, ampak to so preprosto dejstva. Punce so odlične v dikciji, ritmu in vokalni tehniki. Malo jim manjka v ozvočitvi, to se sliši. Sigurno niso najboljši zbor v Sloveniji, spadajo pa med top 10 zborov pri nas. Iskrene čestitke punce.
K_ris
# 22.07.2017 ob 21:53
Čestitam za zmago!

Če je glasovanje na evrosongu predolgo, je bilo pa tu tako takratko, da sem razglasitev zamudil.
apneni
# 22.07.2017 ob 22:07
Bravo Primož. Bravo dekleta. Čisti užitek, več kot zasluženo. Posebne čestitke za povsem slovenski program.
Nilknarf
# 22.07.2017 ob 22:17
Bravo punce! Zasluženo
SLOBloodPatriot
# 22.07.2017 ob 23:36
Bravo dekleta, vsa čast, čestitke za velik uspeh!
iztrd
# 22.07.2017 ob 20:06
Veliko useha našemu zboru!
Gašper B.
# 22.07.2017 ob 23:04
Pa imamo zmago na Evroviziji!!!
aqua_a
# 22.07.2017 ob 23:05
Res ste pele, kot bi pihale na dušo! :) lepo!
alesi1
# 22.07.2017 ob 22:15
Kot velik ljubitelj in poznavalec zborovske glasbe imam zelo mešane občutke o tovrstnem tekmovanju, ki je zelo nedorečeno, program preveč svoboden in s tem težko primerljiv, dvorana verjetno zelo neustrezna za tovrstno glasbo, nenazadnje zvok ob prenosu bistveno preveč odmevajoč...
Kljub vsem pozdravljam prireditev, se je dalo uživat in upam da postane tradicionalna, z nekaj spremembami. In če se bo prijela, nas prav gotovo čaka bistveno več sodelujočih, kar bi na koncu pomenilo maratonsko prireditev, v slogu Eurosonga.
Na koncu pa še velik poklon in čestitke kranjskim puncam in enemu velikanu s Carmen maneta.
Zmaga je zmaga.
In te na eurosongu verjetno ne bo nikoli, tukaj pa s prve :)
iztrd
# 22.07.2017 ob 22:00
Točno tako. Samo povedali so, kdo je zmagal, pa zdravo. Odločali so izključno 3 člani žirije. Če sem prav razumel.
expost
# 23.07.2017 ob 06:56
Bravo! Odličen nastop in zaslužena zmaga! Slovenija ima zelo močno zborovsko ozadje in vesel sem, da kvaliteto tega dela prepozna tudi Evropa.
jabovko96
# 22.07.2017 ob 23:42
Ceprav to tekmovanje, prav tako kot tekmovanje mladih glasbenikov v klasicni glazbi tesko enacimo z nekimi resnimi tekmovanji, so rezultati dejstvo, da v sloveniji premoremo vrhunski nivo zborovskega petja, dejavnosti, ki je zakoreninjena globoko v naso tradicijo in kulturo.
Namesto, da zalujemo za pop evrovizijo vsako leto, ki nima veze z glasbo in kulturo, bi morali biti ponosni ravno na tovrstne uspehe. Zborovsko evrovizijo je zagotovo spremljalo veliko manj ljudi, kot tisto najbolj popularno. Glede na to, da se veliko vec slovencev ukvarja z zborovskim, kot s pop petjem, bi morali taki dogodki, tako kot zborovska tekmovanja, pritegniti vecjo medijsko pozornost.
Vsak zbor se je predstavljal vecinoma s skladbami iz svoje drzave, veliko teh skladb je imelo podlago na ljudski motiviki. In slovenska ljudska pesem je mocno povezana z zborom, tudi v prirejenih verzijah pesmi je mogoce zacutiti tiste ljudske pristne emocije. In ob brezhibni izvedbi mislim, da je to najbolj prepricalo zirijo.

Iskrene cestitke zboru za uspeh, vlozeno delo in promocijo slovenske kulture!
politik kritik
# 22.07.2017 ob 22:57
Vse bi oženil.
LosAlamos
# 23.07.2017 ob 07:37
Super ste bile. Res lepo pripovedovanje zgodbe skozi petje (in ples). In to domačih pesmi. Bravo! Mravljince sem imel po telesu. Čestitam!
Kekec99
# 22.07.2017 ob 23:05
Čestitke, izdelek kupim z veseljem.
diegol14
# 22.07.2017 ob 23:02
Čestitke puncam.......Se pravi drugo leto smo mi organizatorji? Zoki si že mane roke.........
anny22
# 22.07.2017 ob 23:33
Točno tako, kot so rekli zgoraj...kar se tiče klasične kulture, je pri nas zelo povprečno z eno izjemo: zborovsko petje je vrhunsko. Tudi marsikak povsem navaden ljubiteljski pevski zbor s podeželja prekaša mnoge tuje, ugledne in tudi bolj uveljavljene. Če imate priložnost, pojdite poslušat Dekliški zbor Škofijske gimanzije....milina in poezija in ustvarjanost....
TineB
# 22.07.2017 ob 23:07
A to pomeni, da bo zdaj naslednje leto to tekmovanje v Ljubljani????
reorah
# 23.07.2017 ob 08:35
Prečudovito! Ob prvi pesmi, ki so jo predstavile - ves čas naježena koža! Bravo dekleta! Bravo zborovodja!
Eesti
# 22.07.2017 ob 23:58
Koncno! Ponosen vem da ni toliko konkurence kot pri pravi Evroviziji(ki jo upam bomo nekoc zmagali), je vseeno bilo kar tezko, in moram priznat da je bila oddaja res lepa, polna bi rekel kultur iz Evrope, res na nekem nivoju. Mi je pa tudi vsec da imamo pac pop glasbo-prava evrovizija, ljudsko- Evrovizija zborov, potem za otrke Evrovizijo, pa za otroke evrovizijo mladih glasbenikov in plesalec tudi. Bravo!
smeško 562
# 23.07.2017 ob 12:54
Je pa žalostno, da je ta novica tako v ozadju. Pa da še malce nadaljujem svoje videnje našega nastopa. Naravnost neverjetno je tudi kako so s tem gibanjem, ploskanjem, tolčenjem ob tla ustvarile izjemno zanimivo kuliso. Prva pesem pa je čista oda slovenski zgodovini, narodu in navadam. Spreminjanje ritma iz pogovornega v hitrejšega, da ustvarjaš napeto ozračje je bilo naravnost fantastično, niti stotinko ni bilo nobene zadej. Res impresivno. Potem pa še sopran udari z naravnost prečudovitim glasom ki kar zareže v čustva poslušalca. Res bravurozen nastop. Bi pa pozval nacionalko da več programske vsebine nameni zborovskemu petju. V smislu prenosov koncertov, nastopov itd.
pepe2
# 23.07.2017 ob 10:14
Bravo punce!!!
Eesti
# 23.07.2017 ob 12:58
@smesko 562 se strinjam! Ljudje rajsi blebetajo o Ronaldu kot pa o neki Slovenski kulturi, ki je bila sprejeta v tujini, to res ni vsakdanje...
smeško 562
# 23.07.2017 ob 21:59
Našel sem jo, Ernestina Jošt solistka v prvem komadu. Izjemen talent, bravo dekle samo vztrajajj.
smeško 562
# 23.07.2017 ob 14:41
Coen, neumnosti kvasiš pač. Naše so bile daleč najboljše, ne glede na število udeležencev ali ostalih stvari kot ti. Preprosto so bile daleč najbolj kvalitetne. Sploh pa govorimo o zborovski evroviziji ne pa o drugi. Bistvena razlika
slešer
# 23.07.2017 ob 12:24
Čestitke! Torej se da zmagat s slovenskim jezikom. EMA zgleduj se tut!!!!
Aeda
# 22.07.2017 ob 23:34
Za seznanitev nekaterih komentatorjev: zgoraj omenjeno EBU tekmovanje Mladi glasbenik (Young musician) je bienalno. Leta 20110 je na njem zmagala takrat 15-letna slovenska flavtistka Eva-Nina KOZMUS. Tekmovanje je bilo na Dunaju; sicer pa sta bila na omenjenem tekmovanju zelo uspešna še violončelistka Karmen Pečar s 3. nagrado (Berlin 2002) in pianist Urban Stanič z 2. nagrado (Koeln 2014). Primerjava z evrosongom je popolnoma zgrešena, saj gre tam zgolj za šov in zabavno glasbo, na mladih glasbenikih in sedaj na tekmovanju zborov pa za umetniško glasbo...
Iskrene čestitke zboru za doseženo prvo nagrado!!
čača
# 24.07.2017 ob 10:30
Čestitke za zmago.
Coen
# 23.07.2017 ob 15:02
Eesti, že, ampak Avstrija je leta 2014 prav izpostavljala Conchito, poleg tega je že njen/njegov videz vsakemu dal vedeti, da je to "nekaj posebnega". Pač marketing pred samo izvedbo in rezultat je tukaj.
smeško 562
# 23.07.2017 ob 13:30
Pozna kdo to blondinko ki je sopran odpela? poslušam in poslušam pa se ne morem načuditi kako je zapela pojdam v rute ta visok ton. Mimogrede, kot da se nič ni zgodilo. Izjemen talent ima tole dekle.
Aeda
# 24.07.2017 ob 16:04
anny22: Točno tako, kot so rekli zgoraj...kar se tiče klasične kulture, je pri nas zelo povprečno z eno izjemo: zborovsko petje je vrhunsko...
--------------------------------------------------------------.
To je debela laž. Že prej sem izpostavila uspehe DRUGIH MLADIH GLASBENIKOV na Evrovizijskem tekmovanju: naj ponovim samo tole: flavtistka Eva-Nina KOZMUS je leta 2010 zmagala na EBU tekmovanju MLADI GLASBENIK na Dunaju; za konkurenco je imela 17 (in ne 9) tekmovalcev, stara pa je bila 15 let!
Ne sodite o področjih, ki jih povsem OČITNO ne poznate (dovolj)!
ginza
# 24.07.2017 ob 15:18
Če pa Slovenici kaj obvladamo, je pa to zborovsko petje! :)
Eesti
# 23.07.2017 ob 14:52
@Coen drugace za informacijo; nastopalo je ze mnogo transeksualcev na Evroviziji; tudi iz Slovenije, pa niso zmagali torej ne mores dati tisto za razlog da je zmagala; pesem je bila na nivoju, sporocilo pesmi...
braun
# 23.07.2017 ob 05:39
Ja, Ljubljana je samo še propaganda, vsebin je vse manj, je pravi pravcati neoliberalistični kulturni koncept, kjer se preračunljivo delijo vloge in cekini preštevajo.

Laureati zbora Carmen manet so upanje, da se Slovenija vrne v kvalitetno kulturno ustvarjanje in dokaz, da se umetnost poraja v duši in mišljenju. Le to odstira kreativnost, ki je ptičica na nebu in metulj v duši.

Bravo za izjemno nagrado pred izjemno žirijo in izjemnim kulturnim okoljem. Latvija sodi med države kjer glasba postavlja merila življenja.
Eesti
# 23.07.2017 ob 17:41
@Coen se strinjam s tabo da ji je to pomagalo, a z salbo pesmijo, glasom ne bi nikamor prisla-tako pa ji je uspelo, in si zasluzi kot sem ze prej povedal da glasujejo ljudje za njo iz "homofobnih" drzav, kot so Kavkaske drzave in druge drzave bivse USSR in Albanija... je velik dosezek, po zmagi je imela tudi veliko govorov v Svetu Evrope, pac se strinjam s tabo; Evrovizija ni samo pesem, a to ne pomeni da je to slabo, ker je veliko bolj zanimivo gledat, kot pa ce bi poslusali na radiju, oz. lepse je vedeti zgodbe nastopajocih, ker jih razumes v pesmi lazje. Kar se pa tice Grcija-Ciper ali pa Rusija-Belorusija res je a se je ze tudi zgodilo da niso glasovali med sabo, pa tudi ce bi to nima vpliva na zmago - nezmago, ker od 700 pa se nekaj tock tistih 24 (max. ) nima pomena.
Eesti
# 23.07.2017 ob 14:53
se pa strinjam da vseeno pomaga, ne mores pa samo zaradi tega zmagati
Eesti
# 23.07.2017 ob 14:50
@Coen se strinjam da ne zmaga SAMO pesem, ampak res samo,v osnovi mora biti tudi pesem dobra, sele potem lahko z dobrim stagingom zmaga; pa se to ni v vseh primerih; Kot sem povedal samo Conchita, in Mans sta zmagala zaradi tega; ker drugi res niso imeli nic posebnega, da bi rekel da so zaradi tega zmagali, no Jamala je mela zgodbo, ampak res izjemno pesem. Fuzbal je samo bolj pokrit ker se predela vec denarja tam, za moje pojme je zelo ne zanimiv(nic nimam proti drugace mislecim), in nima nic z vezo o drugih drzavh, poleg tega v Evroviziji zmaga vsaka drzava, tam se jih pa menjuje ene 5... Zborovski event je bil res lep, tukaj ni nobenega sova bilo, kultura vsi so peli v svojem jeziku, celo kaksni Ceščini(Wales), ipd.
Coen
# 23.07.2017 ob 14:40
In ravnokar si potrdila točno to, kar sem napisal prej. Ne zmaga pesem, ampak vse ostalo. Conchita 2014, med drugim, je zmagala le in zgolj zaradi svojega videza, ker pesem dejansko ni nič posebnega. Če bi pesem zapela ženska ali moški, torej brez nekega natolcevanja po spremembi spola, bi Avstrija pristala nekje na sredini, če ne celo na dnu lestvice. Kar se pa včerajšnjega nastopa tiče, pa ne bi vedel, ker ga nisem gledal, ker me take stvari ne zanimajo. Odgovoril sem le smeškotu, zakaj se o tej zadevi ne poroča tako odmevno kot npr. nogomet ali druge medijsko bolj izpostavljene in pokrite zadeve.
windmaster
# 23.07.2017 ob 05:15
Bravo dekleta. In ne, ne bo naslednje leto tekmovanje v Ljubljani. Ker Slovenija ni le Ljubljana ampak imamo ogromno lepih krajev z dobrimi dvoranami za take prireditve! Ljubljana je le glavno mesto države, z tremi lepo tlakovanimi ulici in čisto nič več. Nula, zero, nič!
Coen
# 23.07.2017 ob 14:46
Če ti tako praviš....
Eesti
# 23.07.2017 ob 14:33
@Coen amm.. Pri Evroviziji je fora, da nimas samo najboljse pesmi, ampak vse, glas, obleko, staging, promocijo, zgodbo... zato se ti ne zdi da najboljsa zmaga; ampak meni so od leta 2010 res dobre pesmi; poleg tega je letos zmagala pesem, ki je bila popolnoma brez sova oz. brez posebnega staginga, poleg tega vse drzave resno jemljejo Evrovizijo(razen San Marino) povej mi eno tako skupino, ki je letos nastopala(ki je za foro al kaj), isto Jamala, js se vedno dobim chills-res pa je da lep staging vedno pomaga, ampak zakaj bi bila to slaba stvar?, Måns Zelmerlöw predlani; super catchy pesem, z zelo inovativim stagingom, ne predstavljam si zmage drugega tisto leto kot njega. Conchita 2014, lepa zgodba, super message pesmi in super glas. Vem da je zmagala ker je imela brado, a ni s tem nikogar prisilia da za njo glasuje, poleg tega je lepo videti da druge "homofobne" drzave tako zirija, kot ljudstvo glasujejo zanj/o(Gruzija, Albanija, tudi Rusija, Belorusija...), Emmelie de Forest 2013, se vedno se spomnim tiste carobne piscalke in nastopa, in kako lepa je. Pesem pa zelo zapomljiva in lepa. Loreen 2012, se vedno se vrti na radiju, skoraj nic luci, samo na koncu se usipa sneg iz neba:) , ples z petjem ni enostavno, Ell
Coen
# 23.07.2017 ob 14:15
@ smeško, v ozadju je zato, ker je nastopalo samo 8 (ali 9?) držav, ker je v svetovnem merilu še eden tistih nepomembnih tekmovanj, ki nimajo medijske pokritosti (če bi ti vedel, koliko je takih tekmovanj v ostalih panogah, pa o njih niste niti slišali), in pa kot zadnje, ker na evroviziji (vsaj na glavni) že vsaj desetletje ne zmaga najboljša pesem, ampak najboljši "šov". Zato tudi nekatere države pošljejo kar ene skupine, ki nimajo nobene možnosti za zmago, ampak so tam bolj kot ne za šalo, da se pokaže bizarnost takih tekmovanj.
zmajmun
# 22.07.2017 ob 22:16
lepo slišat, ampak zmaga na ta veliki evroviziji je dosti bolj vredna
Kazalo