Na splošno je režiser Francis Lawrence uspešno opravil svoje delo, le s hollywoodskim koncerm se nekoliko izneveri. Foto: Kolosej
Na splošno je režiser Francis Lawrence uspešno opravil svoje delo, le s hollywoodskim koncerm se nekoliko izneveri. Foto: Kolosej

je znanstvenofantastična apokaliptična srhljivka z žanrskim favoritom Willom Smithom.

Najnovejša filmska priredba istoimenske (in med ZF bralci nadvse popularne) knjige Richarda Mathesona je bila v razvoju dobrih deset let. Med drugim sta bila v igri režiserja Ridley Scott in Michael Bay, ter igralci Arnold Schwarzenegger, Tom Cruise in Michael Douglas. Z ozirom na izvrstno upodobljeno psihološko travmo glavnega junaka, je bil Will Smith prav verjetno idealna izbira.

Podobno kot Hanks v Brodolomu, tudi Smith ganljivo personificira svojega najboljšega prijatelja nemškega ovčarja. Posebni učinki pričarajo nepozabno vzdušje zapuščenega in z rastlinjem poraslega New Yorka, po drugi strani pa povsem digitalni vampirji delujejo preveč nadrealistično.

Filmske priredbe kultnih knjig zelo redko doživijo vsesplošno odobravanje in Jaz, legenda ni izjema. Na splošno je režiser Francis Lawrence uspešno opravil svoje delo, problematična zadnja tretjina pa sloni na ramenih scenarista Akive Goldsmana, ki je očitno podlegel pritiskom studia po tipično Hollywoodskem koncu.

Ocena: -4; ocenjuje: Uroš Šetina