Producent filma je Michael Bay (režiser Transformerjev, Armageddona in Pearl Harborja). Foto: Kolosej
Producent filma je Michael Bay (režiser Transformerjev, Armageddona in Pearl Harborja). Foto: Kolosej
Jaz sem četrti
Glavnemu junaku pomaga tudi brhka Avstralka, ki sliši na ime (številko) Šest. Foto: Kolosej

Denimo povprečno TV-serijo. Poglejmo samo uvodni zaplet. John (Alex Pettyfer) je eden od le devetih preživelih z nekega oddaljenega planeta, ki skuša svoj obstoj skuša rešiti na Zemlji. A niti tu ni varen, saj zavojevalci njegovega planeta - Mogadorini - želijo ubiti vse ubežnike. Ko na začetku filma ubijejo tretjega Nezemljana, je jasno, da pride čas za lov na štirico. In da, John je številka štiri.

Ljubezenski trikotnik tudi v paradižu
John se skupaj s svojim skrbnikom Henrijem (Timothy Olyphant) skrije v majhno mesto Paradise, kjer se zaljubi v sošolko in fotografinjo Sarah (Dianna Agron). Njuni sreči nasprotuje njen nekdanji fant Mark (Jake Abel), ki je seveda postavni športnik.

Spomin na marsikatero serijo
Vidite, to so nastavki, v katerih se prepletajo serije kot so Roswell (glavni junaki so Nezemljani v koži srednješolcev), Smallville (protagonist odkrije svoje nadnaravne sposobnosti in jih seveda skriva), Odpadnik (ves čas je na begu), saga Somrak (ljubezenski trikotnik med tremi mladimi liki, kjer vse asociira na spolnost) ...

Prostor za posebne učinke
Raven TV-serij se razkriva tudi v kakovosti scenarija, ki se ne ozira na številne pomanjkljivosti v zgodbi. Ta tako ne sledi logiki vzročno-posledičnih dogodkov, ampak logiki "pokažimo nekaj pogledov mladih zaljubljencev in ogromno posebnih učinkov". Ustvarjalci se nimajo česa bati, saj so po dobrem mesecu s prodanimi kartami že podvojili finančni vložek.

Prostor za nadaljevanja
Razplet filma je seveda povsem odprt, kar seveda odpira vrata številnim nadaljevanjem, v katerih bomo videli številne pretepe, številna streljanja, številne posebne učinke, številne koprneče poglede in številna razočaranja.

Ocena: -2, piše: Slavko Jerič

Jaz sem četrti (I Am Number Four)

ZDA, 2011

Režija:
D. J. Caruso.
Scenarij: Alfred Gough, Miles Millar in Marti Noxon.
Igrajo: Alex Pettyfer, Timothy Olyphant, Teresa Palmer, Dianna Agron, Callan McAullife, Jake Abel.

Žanr:
znanstveno-fantastični film.
Dolžina: 1 ura in 49 minut.
Premiera: svetovna - 17. 2. 2011, slovenska - 7. 4. 2011.

Proračun
: 60.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 128.149.381 ameriških dolarjev (na dan, 9. 4. 2011).
Povezavi: uradna stran, IMDB