Bruce Willis oziroma njegov lepši in mlajši nadomestek. Foto: Kolosej
Bruce Willis oziroma njegov lepši in mlajši nadomestek. Foto: Kolosej
Nadomestki
V resnici pa se za napravo skriva plešat starejši moški. V filmu vidimo mnogo takih primerov, ko se številni ljudje predstavljajo kot mladi, lepi, simpatični in sploh všečni. Na neki način je ta dvojnost že dolgo prisotna na spletu, natančneje na raznih forumih in klepetalnicah. Foto: Kolosej
Nadomestki
Žena osrednjega junaka primerno v filmu opravlja poklic 'kozmetičarke'. Foto: Kolosej

Nadomestki ponujajo rešitev za vse tegobe današnjega sveta v podobi nadomestkov. Človek si kupi lepega, privlačnega robota, sam pa se zapre v stanovanje, od koder prek možganov krmari svojo izpiljeno podobo, ki je namesto njega izpostavljena zunanjemu svetu. Nadomestek tako "živi" namesto človeka in je deležen vseh vidikov življenja - tako dobrih (zabave, druženje ...) kot slabih (tam zunaj lahko dejanjsko umreš, npr. v prometni nesreči, tako robot prevzame vse tveganje).

Naloga za Brucea Willisa (oziroma njegov nadomestek)
99 odstotkov svetovnega prebivalstva se je odločilo za življenje s pomočjo nadomestkov, peščica pod vodstvom Preroka (Ving Rhames) pa se zapira v avtonomne cone, kjer bijejo boj za pristno življenje. Med večino je tudi detektiv Tom Greer (Bruce Willis), ki na terenu raje tvega telo svojega nadomestka kot pa svoje telo iz mesa in krvi. Kolesje dogajanja požene umor enega od nadomestkov, za katerega se izkaže, da je sin dr. Canterja (James Cromwell), znanstvenika, ki je izumil novo tehnologijo, kasneje pa so ga iz lastnega podjetja kratko malo izrinili. Umor dobi mnogo večje razsežnosti, ker je umrl tudi resnični sin dr. Canterja, kar je v teoriji nemogoče, saj naj bi bilo življenje ljudi v vsakem primeru varno.

Bi nadomestki res iztrebili kriminal?
Vas vse skupaj spominja na Matrico? Ali pa film Jaz, robot? Kaj pa Posebno poročilo? V Nadomestkih boste našli elemente prej naštetih, pa še kakšnega drugega. V resnici Nadomestki ustvarijo idealen svet, ki pa le stežka "pije vodo". Če gledalec začne logično premišljevati o zgodbi, se mu (lahko) postavi ogromno vprašanj, ki ne dobijo logičnega odgovora. Kako si lahko vsak človek tega sveta privošči robota, mar ta kdaj je ali pije, spolno občuje? Mar bi nadomestki res iztrebili kriminal? Hej, predrzen tat bi neki tvegan rop lahko opravil večkrat. Kot v računalniški igri, na voljo imaš x življenj (oziroma nadomestkov) ...

Si res postajamo vse večji tujci?
A analiziranje v resnici niti ni tako zelo pomembno, saj se scenarij ogne večini odvečnih spraševanj. Preprosto in neprepričljivo je sicer predstavljena tudi končna rešitev (identifikacija morilca in njegove motivacije). Med svetle plati filma pa sodi odlično predstavljen dualizem človeka in njegovega nadomestka. Roboti so dejanjsko videti hkrati lepi in izumetničeni, privlačni in nenaravni, njihovi lastniki pa utrujeni, ujeti in so na neki način sužnji svojih nadomestkov. Mož in žena si v lastnem stanovanju postaneta tujca, nadomestki na ulici drvijo drug mimo drugega, kot da bi bili roboti ... Saj so ... In tudi to je eno od močnejših sporočil filma. V času tehnološke revolucije se ljudje vse bolj oddaljujejo drug od drugega in prijateljstva širijo na virtualne sfere ... Verjamem, da boste mnogi to videli kot balanost, a mene je ta interpetacija prepričala in je pravzaprav najlepši del filma. Še posebej, ker se ne prodaja na prvo žogo, kakor je navada v "moralkah".

Ocena: +3, piše: Slavko Jerič
Nadomestki (Surrogates)

ZDA, 2009

Režija: Jonathan Mostow
Scenarij: Michael Ferris, John D. Brancato
Igrajo: Bruce Willis, Radha Mitchell, Boris Kodje, James Cromwell, Ving Rhames, Jack Noseworthy ...

Žanr:
akcijski film, znanstveno-fantastični
Dolžina: 1 ura 23 minut
Premiera: svetovna - 24. 9. 2009, slovenska - 22. 10. 2009

Proračun: 80.000.000 ameriški dolarjev
Dohodki: 59.987.268 ameriških dolarjev (na dan, 6. 11. 2009)
Povezavi: uradna stran, IMDB