Richard Gere je znan kot borec za pravice Tibetancev. Foto: EPA
Richard Gere je znan kot borec za pravice Tibetancev. Foto: EPA

More (Richard Gere) z iznajdljivostjo očara kitajske cenzorje in pred končnim podpisom pogodbe je še le en večer. Večer, ki mu bo spremenil življenje. V nočnem baru zagleda na modni reviji vitko Kitajko, pogleda se srečata in večer se prevesi v noč med rjuhami. Po strastni noči ga zjutraj vsega okrvavljenega prebudi policija. Kitajka leži umorjena nedaleč stran ... Ameriški poslovni kolegi mu ne morejo pomagati, zato primer sprejme odvetnica Shen Yuelin (Bai Ling), ki je njegovo edino upanje.

Kitajska je skozi oči svetovnih medijev, predvsem ameriških, ki imajo najširši obseg na čelu s CNN-om, precej zaprta in starokopitna dežela. Počasi pa se vendarle odpira novim priložnostim iz zahodnih dežel. Rdeči kot je kontroverzen film o kitajskem sodnem sistemu, ki se seveda znatno razlikuje od ameriškega.

Na Kitajskem mora obtoženec zaradi spoštovanja do sodišča najprej priznati krivdo in šele nato se lahko prične dokazovanje nasprotnega. Poleg tega je sodišče prizanesljivo do skesancev in neizprosno do upornikov. Kar 99 odstotkov jih spoznajo za krive. V Ameriki je obtoženec nedolžen, vse dokler mu ne dokažejo kaznivega dejanja. Povsod gre seveda za pravico, ki jo želi doseči Gere in odvetnica Ling, ki sta svoji vlogi odlično odigrala. Zgodba zdrži tempo in razen enega dejanja poguma ne zapada v ameriško patetičnost.

Ker Kitajskih razmer večina ne pozna tako dobro da bi lahko dogajanje resnično primerjali, vendar lahko hitro potegnemo vzporednice s podobnimi režimi, ki so nam geografsko in miselno bliže. Prav zato, se nam nekatere deli zdijo sumljivo znani.

Uroš Šetina