Kdo je glavni junak Rokenrolerja? Foto: EPA
Kdo je glavni junak Rokenrolerja? Foto: EPA
Komaj prepoznavni Tom Wilkinson kot Lenny Cole. Foto: EPA
One Two (levo) na nenavaden način pokaže vrednost prijateljstva. Njegov prijatelj Bob (ni na sliki) ga večer pred odhodom v zapor prosi za nenavadno uslugo. Foto: EPA
Eden boljših delov filma je beg pred (neuničljivima) Rusoma. Foto: EPA

Ritchie je pred desetletjem na filmsko prizorišče prišel v velikem slogu. Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki ter Pljuni in jo stisni sta prinesla svež veter v filmsko industrijo, hkrati pa na površje naplavila zelo dobrega Jasona Stathama (nazadnje smo ga videli v Bančnem ropu). Morda je bila za padec kariere kriva poroka s popdivo Madonno, ki je zaigrala v Odplavljeni, sledil je preambiciozni, zapleteni in nepregledni Revolver, ki se lahko pohvali le z igro Stathama.

Zdaj se je Ritchie vrnil k svojim koreninam - Rokenroler prinaša malo gručo nepridipravov, ki lovijo isti denar in skušajo prevarati drug drugega. Kadri se zelo hitro menjavajo, nekaj od teh je res zabavnih.

Izjemni Tom Wilkinson
Vsebino Ritchiejevih filmov je zelo težko kratko povzeti. Tokratna zgodba se dogaja v Londonu, kjer želita One Two (Gerard Butler) in Mumbles (Idris Elba) s preprodajo nepremičnim na hiter način veliko zaslužiti. Denar si sposodita pri vplivnem mafijcu (nikar mu ne recite mafijec!) Lennyju Colu (izjemen in skorajda neprepoznaven Tom Wilkinson). Ta ima seveda svoje načrte, mala lopova pretkano ukani - posestvo dobi sam v roke, dvojica pa mu je za povrh dolžna 2 milijona funtov.

Zapleti, zapleti in prepleti
V igro zdaj stopi ruski mogotec Uri Omovič, ki načrtuje gradnjo svojih nepremičnin v Londonu. Pri tem želi zveze uporabiti pri Colu. Ker njun sestanek poteka na nogometnem stadionu, si nisem mogel kaj, da v Omoviču ne bi videl pravega Romana Abramoviča, ki mu je češki igralec Karel Roden celo malo podoben. Zapleti se tu komaj začnejo. Rus nakaže 7 milijonov evrov, da bi Cole opravil akcijo. A Omovičeva računovodka Stella (Thandie Newton) ima svoje načrte in One Twouju izda, kje se lahko dokoplje do omenjenega denarja. Skoraj bi pozabil: Omovič vmes posodi svojo sliko (ki je nikoli ne vidimo) Colu za srečo, temu pa jo spelje njegov odtujeni pastorek in rokenrol zvezdnik Johhny Quid (Toby Kebbell).

Kaj je prava funkcija pripovedovalca?
Se sliši zapleteno? V resnici ni, saj gre za običajen preplet zgodb, ki smo ju videli v prvih dveh Ritchiejevih filmih. Rokenroler resda ni na tej ravni, a je blizu. Med večje slabosti filma sodi pripovedovalec zgodbe Archie (Mark Strong), ki je najtesnejši Colov pomočnik. Zdi se, da režiser po pripovedovalcu poseže zgolj zaradi opisa likov in odnosov med njimi, na neki način nam vsiljuje, kaj bi morali čutiti do posameznega junaka. To seveda ni dobro, saj bi moral to storiti s samo sliko.

Težave so tudi s samimi liki, saj nekatere v zgodbo vpelje zelo pozno. Tako Johnyja Quida prvič vidimo šele krepko v drugi polovici filma. Kebbell svoj delež odigra zelo dobro, zato nehote ukrade veliko pozornosti in poruši komaj nastalo ravnotežje junakov.

Lova ne boste pozabili
A nič hudega. Ritchie vseeno postreže z nekaj odličnimi prizori. Treba je omeniti nenavaden dolg in izviren lov dveh nekdanjih ruskih vojakov (zdaj v službi Omoviča) na One Twouja in Mumblesa, ki ukradeta 7 milijonov evrov. Med inovativne prizore sodi tudi hiter kolaž posnetkov spolnega odnosa One Twouja in Stelle. Priporočam predvsem ljubiteljem zgodnjih Ritchiejevih del.

Rokenroler (RocknRolla)
Velika Britanija, 2008

Režija: Guy Ritchie
Scenarij: Guy Ritchie
Igrajo: Gerard Butler, Thandie Newton, Tom Wilkinson, Mark Strong, Karel Roden, Toby Kebbell ...

Žanr: akcijska komedija
Dolžina: 1 ura 54 minut
Premiera: 4. 9. 2008

Proračun: /
Dobiček: 19.717.729 dolarjev (decembra 2008)
Povezava: uradna stran, IMDB

Ocena: -4, piše: Slavko Jerič