Zelo solidna fantazijska komedija. Foto: Kolosej
Zelo solidna fantazijska komedija. Foto: Kolosej

Zvezdni prah je zelo solidna fantazijska komedija v duhu kultne The Princess Bride (1987), kar pomeni, da parodira starodavne klasične pravljice in pripovedke, v katerih je mrgolelo plemičev, zlikovcev in magije.

Režiser Matthew Vaughn je izvrstno ujel pravljični duh v zgodbi o mladeniču Tristanu (Charlie Cox), ki se v imenu ljubezni poda na nevarno pustolovščino rešit padlo zvezdo (Claire Danes), ki je strmoglavila v prepovedano magično deželo. Pripoved je Gaiman oplemenitil s shakespearjevskimi motivi, kot so umirajoči kralj, spletkarski princi in zahrbtne vešče.

Scenografija, kostumografija in posebni učinki seveda igrajo pomembno vlogo, vendar končni vtis sloni na ramenih resnično posrečeno izbrane igralske ekipe. Začenši z naracijo Iana McKellena. Danesova naravnost sije v vlogi zvezde, katere usoda v nekaterih pogledih spominja na Zvezdico Zaspanko. Veterani Michelle Pfeiffer, Robert De Niro, Peter O'Toole in Ricky Gervais pa sočno zagrizejo v svoje vloge.

Za konec naj poudarim, da zaradi nekaterih bolj grozljivih in posredno krvavih prizorov ni namenjen najmlajšim gledalcem, ki pa ob spremstvu staršev ne bi smeli imeti težav.

Ocena: 4; piše: Uroš Šetina