Higson je poskrbel še za ozadje pred časom, ko je Bond dobil licenco za ubijanje. Foto: EPA
Higson je poskrbel še za ozadje pred časom, ko je Bond dobil licenco za ubijanje. Foto: EPA
Charlie Higson
Higson sledi zgledu J. K. Rowling - iz razkritja naslova nove knjige je napravil pravi dogodek.
Serija Mladi Bond je že dosegljiva tudi slovenskim bralcem. Foto: Učila

Novo knjigo bo treba iskati pod naslovom Double or Die (Podvoji ali umri), bralci pa bodo v njej prihodnjega agenta spremljali v podzemlje cambriških vohunov, tolp iz londonskega East Enda, trdih irskih pristaniških delavcev in kockarskih nepridipravov. Britanci so imeli na izbiro še naslova Nemesis in The Deadlock Cipher (Šifra za žabico).

Tudi Bondova mladost je zanimiva
Higson, ki piše z blagoslovom družine avtorja izvirnega Bonda Iana Fleminga, ima pogodbo za pet del iz serije o mladem Bondu, v katerih naj bi poskrbel za primerno otroštvo in mladost agenta 007. Fleming se namreč prvemu delu življenja agenta njenega veličanstva ni preveč posvetil, bralcem je izdal le, kako se je James Bond spopadel s prvimi agentskimi nalogami. Lani so to spoznali tudi tisti Bondovi oboževalci, ki se jim zdi prebijanje čez strani prezahtevno in raje gledajo filme - zadnji iz serije o Jamesu Bondu je namreč prav film Casino Royale, posnet po Flemingovi knjigi z istim naslovom.

Za prve spretnosti je kriv stric Max
Higson pa je pogledal še dlje v Bondovo zgodovino in bo bralce v petih romanih pripeljal do Bonda, kot ga pozna praktično ves svet. V prvem romanu SrebrnaPlavut, ki ga od lani lahko prebirajo tudi slovenski bralci, avtor fanta popelje na velikonočne počitnice na Škotsko k stricu Maxu, ki mu da prva znanja, ki jih bo potreboval kot tajni agent - nauči ga voziti avto in loviti ribe. A ribe niso vse, kar varujejo temne vode bližnjega jezera; v mrzlih globinah se skriva tudi grozljiva skrivnost, ki jo namerava za pridobitev še več denarja in moči izkoristiti tamkajšnji lord. A v bližini je prihodnji agent 007, ki se vmeša v lordove načrte.

Počitnice niso čas za počitek
Na počitnice Bonda spremlja tudi drugi Higsonov roman Blood Fever (Krvava vročica), v katerem si Bond med napornim študijem v Etonu privošči poletni oddih na Sardiniji, kamor spremlja enega od svojih profesorjev. A prav v Sredozemlju se že nekaj prej zgodi povod za nove neprijetnosti: pirati napadejo jahto in ker se njen lastnik noče ločiti od svojih dragocenosti, ga pirati ubijejo. Amy Goodenough načrtuje maščevanje ...

Po seriji tudi filmi?
Higson, ki je kriminalke pisal, še preden se je lotil serije Mladi Bond, mora da izpolnitve pogodbe napisati še dva romana. Ko bo njegovo pisanje končano, pa predvideva, da bo napočil tudi čas za selitev knjig na veliko platno.