Bralci del Borisa Pahorja so pisateljevega obiska prestolnice konec avgusta, ko praznuje rojstni dan, že vajeni. Letos bo v Konzorciju spregovoril o svojem zadnjem delu Knjiga o Radi. Foto: BoBo
Bralci del Borisa Pahorja so pisateljevega obiska prestolnice konec avgusta, ko praznuje rojstni dan, že vajeni. Letos bo v Konzorciju spregovoril o svojem zadnjem delu Knjiga o Radi. Foto: BoBo
Boris Pahor
Pisatelj se svoje žene spominja kot ženske, ki mu je vedno stala ob strani, kot ženske z njemu sorodnim značajem. Foto: BoBo

Knjiga, ki je izšla v Cankarjevi založbi in jo bodo ob navzočnosti avtorja v ljubljanski knjigarni Konzorcij predstavili 28. avgusta, temelji na dnevniških zapisih, ki jih je Pahor pisal od junija 2009 do uresničitve knjige. Pisal je med dopoldanskimi in popoldanskimi obiski Rade v bolnišnici, pisal je tudi zatem, ko je umrla, poroča Primorski dnevnik.
Še pred uradno predstavitvijo in zdaj že tradicionalnim proslavljanjem rojstnega dne med svojimi bralci v prestolnici bo večkrat nagrajeni literat knjigo v nedeljo, 12. avgusta, predstavil na nabrežinskem dvorišču pri Štropovih, kjer se bo ob 19.00 pogovarjal s Tatjano Rojc, še poroča spletna stran časnika.
V dnevniških zapisih bodo bralci lahko prebirali o pisateljevi ženi Radoslavi Premrl, od njune prve zaljubljenosti, poroke, do rojstva otroka ter njene bolezni in smrti. Rada je bila ženska, ki mu je vztrajno stala ob strani. Po besedah urednika Zdravka Duše gre za zelo oseben, iskren pogled na življenje ženske, ki mu je ogromno pomagala, mu stala ob strani. "Iz vseh teh zapisov se vidi, da bi brez nje težko opravil vse delo, ki ga je literat opravil," nam je o knjigi povedal urednik še pred izidom.
O skupni poti, dolgi več kot pet desetletij
Boris Pahor pravi, da je obsežno delo pregled njegovega življenja z Rado, s katero sta preživela več kot petdeset let. Tudi to delo obsega vrsto vsebin in dokumentov, s katerim avtor opisuje dogajanje okrog sebe - sedanje in preteklo, pravi. V knjigi je objavil tudi pismo, ki ga je poslal pisatelju Francetu Bevku zatem, ko so Rado odslovili iz podjetja Adriaimpex. To je bil čas, ko je Pahor izdajal revijo Sidro in pisal o tem, kako rešitve narodnostnega vprašanja ne sme pogojevati ideologija. "Mene niso mogli odposlati, ker sem bil zaposlen v šoli, zato so pa njo vrgli iz službe. Rada je bila vedno solidarna z mano, brez njenega doprinosa bi kasneje tudi težko izdajali revijo Zaliv," je za Primorski dnevnik povedal literat.
To je že drugo letošnje delo pisatelja častitljive starosti. Marca je pri milanski založbi Rizzoli izšla njegova avtobiografija Nikogaršnji sin - Avtobiografija brez meja, bolj intimna razširitev dela Tre volte no (Trikrat ne).