120 dni Sodome je razvpito delo Markiza de Sada o štirih bogatih libertinskih oblastnežih v iskanju končne oblike spolnega zadovoljstva. Foto: Wikipedia
120 dni Sodome je razvpito delo Markiza de Sada o štirih bogatih libertinskih oblastnežih v iskanju končne oblike spolnega zadovoljstva. Foto: Wikipedia
Manifest nadrealizma
Andre Breton je Manifest nadrealizma napisal leta 1924. Foto: Wikipedia
Andre Breton
Andre Breton (1896-1966) se je v zgodovino zapisal predvsem kot glavni ustanovitelj in vodja nadrealizma, pa tudi kritik, pisatelj in pesnik ter prevajalec poezije. Foto: Wikipedia

Ob tem so francoske oblasti prav tako z istim namenom odredile še, da se iz prodaje umakne tudi Manifest nadrealizma, ki ga je Andre Breton napisal leta 1924.

Za Sodomo šest, za manifest štiri milijone evrov
Tako Sodoma kot manifest sta bila uvrščena na veliko dražbo zgodovinskih dokumentov, ki so bili v lasti francoske investicijske družbe Aristophil. Sporno družbo so pred dvema letoma zaprli, po poročanju francoske tiskovna agencija AFP pa so bili vlagatelji ob tem prikrajšani za milijardo dolarjev. Za rokopis 120 dni Sodome so predvidevali, da bi na današnji dražbi hiše Aguttes lahko dosegel šest milijonov evrov, medtem ko je bil vplivni Bretonov manifest o moderni umetnosti ocenjen na štiri milijone evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kontroverzno libertinsko iskanje končne oblike spolnega zadovoljstva
Razvpito delo o štirih bogatih libertinskih oblastnežih v iskanju končne oblike spolnega zadovoljstva je Donatien Alphonse Francois de Sade, bolj znan kot Markiz de Sade, napisal na zvitku pergamenta, ki ga je pretihotapil v svojo jetniško celico v Bastilji.

Ko so zapor zavzeli ob začetku francoske revolucije 14. julija 1789, je bil slavni aristokrat osvobojen, vendar je odšel brez svojega rokopisa. De Sade je verjel, da ga je izgubil, a se je nedokončani rokopis pojavil čez nekaj desetletij. Vendar pa je knjiga več kot sto let ostala neobjavljena in v Veliki Britaniji prepovedana do 50. let prejšnjega stoletja.

Primerjava s finančnim prevarantom Madoffom
Potem ko je policija razkrila, da družba deluje po piramidni shemi, je francosko sodišče sicer zaseglo 130.000 zgodovinskih dokumentov, ki jih je Aristophil kupil za svoje vlagatelje leta 2015. Policije je trdila, da je ustanovitelj Gerard Lheritier vodil Ponzijevo shemo na podoben način kot finančni prevarant na Wall Streetu Bernard Madoff. Družba Aristophil je trdila, da sestavlja največjo zasebno zbirko francoskih literarnih in zgodovinskih dokumentov na svetu. Lheritiera še vedno preiskujejo sodniki, čeprav njegov zagovornik Francis Triboulet trdi, da je primerjava z Madoffom in shemo za hitro obogatitev, poimenovano po italijanskem priseljencu v ZDA Charlesu Ponziju, zavajajoča.

Družba je "prodala verodostojne rokopise"
Lheritier je zvitek pergamenta, na katerega je de Sade napisal 120 dni Sodome, kupil leta 2014 za 6,1 milijona evrov ter ga prodal Aristophilu za 12,5 milijona evrov. Kot vztraja, bi njegova prava vrednost na dražbi zdaj znašala okrog 17,5 milijona evrov. "Madoff in Ponzi sta prodala zrak, Aristophil pa je prodal verodostojne rokopise," je še dejal njegov zagovornik. "Vsi govorijo o Aristophilovi 'prevari', hkrati pa pravijo, da je to najprestižnejša zbirka na svetu," je dodal odvetnik.

Dražbar Claude Aguttes, ki pripravlja prodaje Aristophilovih rokopisov, je povedal, da je francosko ministrstvo za kulturo obljubilo, da bo deli Sada in Bretona kupilo po "mednarodnih tržnih cenah", še poroča AFP.