Za novo prizorišče so se na Študentski založbi odločili zaradi v zadnjih letih vedno večjih lokacijskih in finančnih zadreg, do katerih je prihajalo v Medani. Ptuj se je do zdaj izkazal za odličnega gostitelja. Občina jih je povabila k projektu Evropska prestolnica kulture 2012, v katerem kot eno partnerskih mest sodeluje tudi Ptuj, vrata so jim na široko odprle številne kulturne institucije, v projekt pa so se vključili tudi številni Ptujčani. Foto: Spletna stran festivala
Za novo prizorišče so se na Študentski založbi odločili zaradi v zadnjih letih vedno večjih lokacijskih in finančnih zadreg, do katerih je prihajalo v Medani. Ptuj se je do zdaj izkazal za odličnega gostitelja. Občina jih je povabila k projektu Evropska prestolnica kulture 2012, v katerem kot eno partnerskih mest sodeluje tudi Ptuj, vrata so jim na široko odprle številne kulturne institucije, v projekt pa so se vključili tudi številni Ptujčani. Foto: Spletna stran festivala
Medana
Sanje v Medani se terminsko pokrivajo z Dnevi poezije in vina na Ptuju, toda pri Sanjah si po besedah ene izmed programskih vodij festivala, Tjaše Koprivec, ne delajo utvar, da bi lahko konkurirali enemu najpomembnejših evropskih pesniških festivalov. Verjamejo, da bodo imeli svoje občinstvo, ki ga bodo prepričali, da se bo v Goriška brda vrnilo tudi prihodnje leto. Foto: Založba Sanje
Niko Grafenauer
Niko Grafenauer je eden glavnih predstavnikov slovenskega pesniškega modernizma, obenem pa njegov širok opus otroške literature še danes spada med najboljša dela slovenske literature po drugi svetovni vojni. Letos praznuje sedemdeseti rojstni dan, ki ga bodo na festivalu zaznamovali z izidom njegovih zbranih pesmi za odrasle, s pesnikovimi nastopi na literarnih večerih in z okroglo mizo, posvečeno njegovi poeziji. Foto: Dnevi poezije in vina

Dnevi poezije in vina, ki jih pripravlja Študentska založba, bodo do 28. avgusta gostili 27 pesnikov iz več kot 20 držav. Častna gosta letošnjega festivala bi ob Švedu Tomasu Tranströmerju, ki je udeležbo malo pred začetkom festivala odpovedal zaradi bolezni, morala biti še avstralski pesnik Les Murray in slovenski poet Niko Grafenauer, a je po odpovedi Murrayja ostal le še zadnji.

Na festivalu se z največ pesniki, štirimi, seveda, ponaša Slovenija. Sledijo Rusi z dvema predstavnikoma, druge države pa so zastopane s po enim pesnikom. Pesmi vseh, razen častnih gostov (ti se slovenskemu občinstvu predstavljajo s samostojnimi pesniškimi zbirkami, ki so izšle v zbirki Beletrina pri Študentski založbi), so objavljene v zborniku, in sicer v originalu ter v slovenskem in v angleškem prevodu.

Glavni poudarek bo tudi letos na večernih branjih, na katerih se bo ob vinu vsak večer zvrstilo po sedem pesnikov. Ob večernih dogodkih bo festival ponudil še okoli 50 brezplačnih prireditev, kot so koncerti, filmske projekcije, ulične predstave, performansi, razstave, lutkovne predstave in bralne urice za otroke.

Dogajanje je že v teku
V hotelu Primus se je popoldne začela prva okrogla miza, posvečena poeziji Tomasa Tranströmerja. Pestro dogajanje se je sklenilo z večernim koncertom na Vrazovem trgu.

V domu Kulture sta potekala predavanje in delavnica Ane Delin na temo Glas, vinoteka Ptujskega gradu pa je uro pozneje gostila prvo zasebno branje, na katerem se je predstavil italijanski pesnik Fabio Scotto.

Najmlajšim je bilo namenjeno Pravljice in muzanje in branje z Liljano Klemenčič na Vrazovem trgu, ki so ga pripravili v sodelovanju s Knjižnico Ivana Potrča. V Domu kulture si je bilo mogoče ogledati vokalni performans Irene Tomažin, naslovljen "iT", ki mu je sledilo branje poezije Tomasa Tranströmerja s spremljavo na klavirju.

Na Vrazovem trgu so odprli prostorske instalacije Odsev poezije in vina Stanke Vauda in Dušana Fišerja, Verzi za lahke sanje, ki so jo pripravili v sodelovanju z Domom upokojencev Ptuj, Zid poezije in Scrabble.

Ste kdaj prej v živo poslušali, denimo, singapursko poezijo?
Sledilo je še pesniško branje. Predstavili so se David Bedrač, Kanadčan Jordan Scott, Agne Žagrakalyte iz Litve, Islandec Adalsteinn Sigurdsson, hrvaški pesnik Silvestar Vrljić in Alvin Pang iz Singapurja. Dogajanje prvega Dneva poezije in vina je sklenil koncert Vlada Kreslina ter Mira Tomassinija in Žige Goloba.

Začetek festivala je napovedalo že pestro predfestivalsko dogajanje, ki je v ponedeljek in torek potekalo v več slovenskih krajih - pri Negovi, v Ljubljani, Ormožu, Volčah pri Tolminu, na Ptuju, v Padni, Krškem in Vrbi, seglo pa je tudi v Zagreb.

Medana ne bo samevala
Z letošnjo selitvijo festivala na Ptuj Medana kljub vsemu ni ostala brez povezave med kulturniki in vinom: med 24. in 29. avgustom se tam obeta prvi festival Sanje v Medani - dnevi knjige in vina.

Medana bo nekaj dni zatočišče za vse, ki prisegajo na ustvarjalnost Toneta Pavčka, Iztoka Mlakarja, Andreja Rozmana - Roze, Miklavža Komelja, Uršule Ramoveš in Fantov iz Jazbecove grape, Neže Maurer, Milana Dekleve, Tomaža Pengova, Jadranke Juras in številnih drugih.

Zvezdica Zaspanka za novo generacijo
Pri Sanjah so mislili tudi na najmlajše, zato bodo v tem času bližnje Šmartno spremenili v pravljično vas. Program obljublja različne lutkarske delavnice, pravljične nastope Ljobe Jenče, Tjaše Koprivec, Špele Kaplja in Andreja Rozmana - Roze, lutkovne predstave in razstave ilustracij, ki so pravljice še bolj približale najmlajšim. Na ogled bodo tudi upodobitve Ježkove Zvezdice Zaspanke, ki so delo Gorazda Vahna.