Knjige
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
O enotni davčni stopnji
Povprečen Slovenec na leto kupi tri knjige. Koliko jih bo, če se bodo podražile za 10 odstotkov? Foto: EPA

Dodaj v

Enotna davčna stopnja smrt knjig?

Javna tribuna Davek na knjige, davek ali knjige
23. november 2005 ob 10:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

Uvedba enotne davčne stopnje bi pomenila usodno napako za slovenski jezik, knjige in kulturno ustvarjanje, so ugotovili na javni tribuni.

V Ljubljani jo je v torek pripravilo Strokovno združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije, pomenila pa je začetek dejavnosti za izboljšanje položaja publikacij in ohranitev književnosti v maternem jeziku. Založniki, ki poslujejo z dobičkom, so izračunali, da bi se knjige tudi ob prepolovljenem dobičku podražile za od 9,6 do 10,8 odstotka. Načrtovalce davčne politike zato združenje poziva k argumentirani razpravi, na kateri bi skušali najti boljše in smotrnejše rešitve.Predzadnji v EU-ju
Že zdaj namreč povprečen Slovenec na leto kupi tri knjige, med katere so všteti tudi učbeniki, devet pa si jih sposodi v knjižnici, je povedal Mitja Zupančič, predsednik združenja. Ta podatek Slovence uvršča na predzadnje mesto v Evropski uniji - za Slovenijo se uvršča le Grčija. Problematična v Sloveniji sta zlasti majhen trg ter draga in nerazvita knjigotrška mreža.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo