Knjige
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
George R. R. Martin
George R. R. Martin je v blogu namignil, da bi šesta knjiga Zimski vetrovi lahko izšla leta 2018. Foto: Reuters
       Ne vem katera zgodba je bolj absurdna, ali tista, ki pravi, da je knjiga že končana in da zavlačujem z izdajo iz nekega zlobnega razloga, ali tista, ki pravi, da nisem napisal še nobene strani.       
 O govoricah
false
Pisatelj si je sprva šesto knjigo želel končati, preden bi začeli predvajati šesto sezono televizijske serije Igra prestolov. Foto: HBO

Dodaj v

George R. R. Martin: Izid šeste knjige Zimski vetrovi verjetno leta 2018

Šesto knjigo je začel pisati leta 2011
25. julij 2017 ob 19:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Šesta knjiga v knjižni seriji Pesem ledu in ognja Zimski vetrovi (Winds of Winter) še ne bo izšla letos, saj George R. R. Martin nestrpnim oboževalcem sporoča, da bi bila knjiga lahko končana leta 2018.

V odgovor na številne resnično čudne informacije in govorice, ki so o izidu težko pričakovane šeste knjige v epski fantazijski seriji Pesem ledu in ognja krožile v javnosti, je George R. R. Martin v blogu zapisal: "Ne vem, katera zgodba je bolj absurdna, ali tista, ki pravi, da je knjiga že končana in da zavlačujem z izdajo iz nekega zlobnega razloga, ali tista, ki pravi, da nisem napisal še nobene strani". Obe informaciji sta enako "lažni in idiotski", je ob tem še zapisal, je poročal The Guardian.

Pisatelj Martin šesto knjigo Zimski vetrovi (Winds of Winter) piše že vse od leta 2011, ko je izšla peta knjiga Ples z zmaji (A Dance with Dragons). Prav v tem letu je HBO-jeva televizijska priredba zgodbe v obliki televizijske serije Igra prestolov (Game of Thrones) poskrbela, da so Martinove zgodbe o zmajih, vojni in plemiških rodbinah pridobile na milijone novih bralcev. Martin si je želel knjigo dokončati, še preden bi začeli predvajati šesto sezono, a mu ni uspelo, zaradi česar se je oboževalcem že večkrat opravičil. Sedma sezona televizijske Igre prestolov, ki so jo pred kratkim začeli predvajati, je tako zgodbo v knjigah zdaj že močno prehitela.

Zamuda s šesto knjigo
V začetku leta 2016 je Martin bralcem namignil, da je napisal že na stotine strani in ducate poglavij, a da mu je ostalo še vedno ogromno pisanja in da je pred njim "še več mesecev dela". O vsebini knjige je takrat zapisal: "V knjigi, ki jo pravkar pišem, je veliko temačnih poglavij. Imenuje se Zimski vetrovi, saj vam že 20 let govorim, da zima prihaja. Klasična struktura vsake zgodbe je, da gredo stvari na slabše, preden se izboljšajo, in tako bo za veliko junakov iz zgodbe šlo zelo na slabše".

Januarja letos je Martin bralce že dražil z besedami, da bi lahko knjiga izšla še letos: "Ni še končano, a uspel mi je precejšen napredek, sicer ne tolikšen, kot sem upal pred letom dni, ko sem mislil, da bo knjiga zdaj že končana. Mislim, da bo izšla še letos, ampak to sem mislil tudi lani". V blogu, ki ga je pisatelj zapisal pretekli konec tedna, pa je bralcem namignil, da je pri pisanju zelo napredoval in da je povsem mogoče, da bodo Zimski vetrovi izšli leta 2018.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 25.07.2017 ob 20:34
A Game of Thrones (1996)
A Clash of Kings (1998)
A Storm of Swords (2000)
A Feast for Crows (2005)
A Dance with Dragons (2011)
The Winds of Winter ...?

Prva 1996, druga 1998, tretja 2000 (ki je tudi izjemno obsežna). Potem 5 let za četrto, 6 let za peto in... sedem (?) za šesto. Ne moreš reči da se ni upočasnil, in to zelo. Jaz ne pričakujem, da bo kdarkoli končal sedmo knjigo, iskreno. Tudi če ga zdravje ne izda bo blizu 80temu leto ko bi bil pri koncu sedme knjige.
jurerock
# 25.07.2017 ob 20:20
Veš da ja. Osel gre samo enkrat na led George stara sablja ;) Bom vseeno raje pričakoval bolj proti 2020.
Klankon
# 25.07.2017 ob 20:49
@Cabbage Pozabljaš da govorimo o George R. R. Martinu, se pravi da bo konec verjetno da jih je 99% ljudi v Westerosu umrlo in na prestolu sedi neki naključni kekec.
itak
# 25.07.2017 ob 20:08
Fantasticne knjige, sam to cakanje ubija ...
Cabbage
# 25.07.2017 ob 20:01
Pol pa še deset let za A Dream of Spring. Eni pravjo, da traja tok dolg, ker se je Martin preveč zapletu v zgodbo in nima pojma koko nej vse reš in prpele do nekega smiselnga konca.
ZRC
# 26.07.2017 ob 07:35
Sam se prav tako velik ljubitelj knjig in serij in tudi čakam na naslednjo knjigo, vendar ne za vsako ceno. Nekateri se obnašajo, kot da so jim knjige pomembnejše kot pa zdravje in dobrobit Martina. Češ, Đorđ, napiši še te knjige in povej zgodbo do konca, potem pa te zaradi mene komot lahko pobere od starosti, griže, sifilisa, vnetja srednjega ušesa ali česarkoli drugega. Žalostno, kam smo prišli. Se mi pa on zdi kot izjemno zanimiv človek in bi se z veseljem enkrat z njim vsedel za kakkšno mizop in ob vrčku ali treh podebatiral o raznih zadevah (ne o GoT), ki se dogajajo po svetu
Nelly25
# 26.07.2017 ob 00:56
Mislim da ima model tako mocno pisateljsko blokado..ampak mu ego nekako ne da..da bi to dejansko priznal. Ne recem knjige so zelo zanimive..ampak mogoce je v njih res malo prevec oseb..zgodb..dejstev,podatkov...ki dejansko ne vodijo nikamor..in si je vse nekoliko vse malo prevec zakompliciral..in se sam ne ve vec kam tocno naj gre naprej..oziroma kako naj to vsaj priblizno smiselno poveze v konec. Vem da pravi..da on ve kako se vse skupaj konca..in to mu verjamem..samo mislim da nekako ne vec kako to tega konaca priti. No ali pa se popolnoma motim..in je dejansko samo prevec zaposlen s sodelovanjem pri tv seriji..ceprov koliko vem je on tukaj samo bol nek zunanji svetovalec..in jih samo malo usmerja. To pa res ne bi smelo vzeti toliko casa ;-) Se pa tudi strinjam z kometarji..ki jih velikokrat zasledis na internetu (ceprav so mogoce malo nesramni) da se te knjige ne bodo nikoli koncale..saj ga bo enostavno prej pobralo..kar ce smo res iskreni..glede na to kaksnega izgleda je..decko res ni lih suhica in ce upostevas njegovo starost..se zna to tudi res zgoditi..pa da ne bo pomote..nocem biti tukaj zaljiva. Drugace no..ce ne drugega..se pa vsaj serija konca drugo leto..oziroma naslednjo sezono..in se bo vsaj tam lahko videlo priblizno kaksen konec ima v mislih (baje naj bi bil enak kot v knjigi)..ceprav osebno bi ga rajsi prej sama prebrala v knjigi..ampak vem da je to misija nemogoce.
iiWAN
# 26.07.2017 ob 07:29
Hah, na koncu bo pa samo napiso "Valar Morgulis" in edini, ki bo sedel na prestolu bo "White Walker".
army2500
# 25.07.2017 ob 20:11
prvih pet knjig je nastajalo če se ne motim 20 let....zadnji dve knjigi se pravi da bosta po obsežnosti presegale prvih pet....torej bi neučakani bralci ki so vse pripravljeni dobiti instantno predse radi delo 20ih let stlačili v eno poletje....in naslednjo leto na drugo serijo in got v pozabo
Pjanc
# 25.07.2017 ob 22:33
Berem že drugič ker čakam na zimske vetrove. :)
firtoh
# 26.07.2017 ob 13:30
Pri fantasy žanru je tako,pišejo špehe,nekateri po 10 delov.Sam že leta čakam na tretji del The Kingkiller Cronicle od Patricka Rothfussa.Z Martinom sem pa zaključil,ker je vmes izdal en kup štorij,samo GOT se mu ne da pisati.Drugače pa tudi čakam 5.del Lightbringer serije od Brent Weeksa.Mogoče bo v jeseni
nim
# 26.07.2017 ob 10:18
Saj bo imel olajšano delo ker bodo TV nadaljevanko končali preden bosta izšli zadnji dve knjigi. :P

Je pa mučno tole čakanje in ne verjamem da bo dokončal serijo kot je ni Robert Jordan s serijo Wheel of time.
anny22
# 26.07.2017 ob 00:21
Če mu uspe vso to štreno razplesti do Matilde...potem lahko s Tolkienom rečeta kakšno na drugem svetu. Martinova inovacija je v tem, da noben lik ni moralno nesporen ali svetniški. Vsi so krvavi pod kožo, le da nekateri bolj kot drugi.
firtoh
# 26.07.2017 ob 13:33
nim
Jordan je prej umrl,je pa njegov sodelavec napisal 13 in 14 del.Trinajstega sem nabavil,zadnjega pa ne,ker mi ni bil všeč 13
Peter F.
# 26.07.2017 ob 10:58
Jo bo pa kdo drug. To pa res ni problem. Ni pa nikomur dolžan se zagovarjat kako izrabi svoj čas, niti ni dolžan serije sploh končati. Tako da se eni z retardiranimi komentarji malo zamislite nad sabo.
gisky
# 26.07.2017 ob 09:27
iz leta 2012
Cabbage
# 25.07.2017 ob 22:26
Klankon, sej point zgodbe sploh ni kdo bo sedel na prestolu, za katerga sem sam kr kšne 90% sigurn, da ne bo obstaju na konc, ampak je to sam neka distrakcija pred vojno med ledom in ognjem (R'hllor - Night's King (mogoče še kdo drug v ozadju?)). Zdej kakšni so pa motivi teh dveh je pa zlo težko rečt, ampak smo lahko sigurni, da Whitewalkers niso tok zlo slabi kokr zgledajo zaenkrat. Je pa tud morala cele zgodbe, da se vojna nikakor ne splača.
seba goričan
# 25.07.2017 ob 21:20
kak se pa ta serija vleče, še bolj kot TWD
www
# 25.07.2017 ob 20:17
Če bi se bolj skoncentriral na te knjige in manj drugih stvari delal, bi že zdavnaj imel knjigo napisano...dovolj dolgo smo čakali.
Alorius
# 25.07.2017 ob 22:52
Če bi jaz bil tak neproduktiven na šihtu kot je Martin s knjigo, bi bil že davno odpuščen.... spokaj se pisat, ne pa čohat vse drugo
tesnilo
# 25.07.2017 ob 22:14
obskuren pisec, znan samo zato ker se je nek studio odlocil da naredi serijo po njegovih knjigah. kamot bi se lahko odlocili za drugo zgodbo, in bi stari martin ostal obskuren pisec.
Kazalo