Hanif Kureishi je eden najbolj znanih in cenjenih sodobnih britanskih avtorjev. Izhaja iz mešanega zakona med Angležinjo in Pakistancem, zato je v mladosti izkusil življenje drugačnih na robu mesta in družbe. Foto: EPA
Hanif Kureishi je eden najbolj znanih in cenjenih sodobnih britanskih avtorjev. Izhaja iz mešanega zakona med Angležinjo in Pakistancem, zato je v mladosti izkusil življenje drugačnih na robu mesta in družbe. Foto: EPA
Nastope literarnih gostov bodo pospremili izidi njihovih del v slovenskem jeziku in knjige, ki so tudi letos vključene v projekt Knjiga za vsakogar in bodo na voljo po enotni ceni pet evrov. Foto: Študentska založba
Amitav Ghosh
Gost festivala bo tudi Amitav Ghosh, eno največjih imen sodobne indijske literature. Slovenskim bralcem se je predstavil tudi z romanom Lačna plima, ki je leta 2008 izšel pri Cankarjevi založbi. Leta 1990 je prejel dve ugledni nagradi za svoj drugi roman The Shadow Lines, ki bo v slovenskem prevodu pospremil avtorjev obisk na festivalu Fabula 2012. Njegova knjiga The Sea of Poppies je bila leta 2008 uvrščena v ožji izbor za Bookerjevo nagrado. Foto: EPA

Festival Literature sveta - Fabula bo med 27. februarjem in 10. marcem v Ljubljano že devetič pripeljal dobro literaturo, priznana pisateljska imena in bogat spremljevalni program.

Festivalu, ki ga pripravlja Študentska založba, se bodo tokrat poleg Kureishija pridružili še Leena Krohn (Finska), Amitav Ghosh (Indija), Mihail Šiškin (Rusija) in slovenski avtorji Dušan Čater, Mojca Kumerdej, Andrej Skubic, Suzana Tratnik in Goran Vojnović. Nastope bodo pospremili izidi njihovih del v slovenskem jeziku in knjige, ki so tudi letos vključene v projekt Knjiga za vsakogar in bodo na voljo po enotni ceni pet evrov.

Kureishi, ki se bo občinstvu predstavil 10. marca, je svojo pisateljsko kariero je začel v sedemdesetih (mimogrede: kot pisatelj pornografske literature pod psevdonimom), leta 1985 pa je napisal tudi za oskarja nominiran scenarij za film Moja lepa pralnica. Za svoj literarni prvenec Buda iz predmestja je prejel nagrado za najboljši prvenec Whitebread Award (po njem pa je BBC posnel tudi serijo, ki se je lahko pohvalila z glasbeno podlago Davida Bowieja).

Slovenski bralci ga poznamo tudi po romanih Črni album, ki se ukvarja s problemi muslimanov v Britaniji v osemdesetih letih preteklega stoletja, romanu Intimnost, po katerem je režiser Patrice Chéreau posnel istoimenski film, ter romanu Nekaj ti moram povedati. Poleg romanov in kratkih zgodb je Kureishi znan tudi po svojih dramskih delih ter scenarijih za film, piše pa tudi eseje in dnevniške zapiske.

Letos v ospredju: družbenoangažirana literatura
Poleg literarnih nastopov gostujočih avtorjev, ki že tradicionalno veljajo za osrednji festivalski dogodek, na Študentski založbi pripravljajo tudi pester program, namenjen najrazličnejšim generacijam bralcev.

Letos je strokovni festivalski fokus namenjen družbenoangažirani literaturi, ki predstavlja precejšen del svetovne in tudi slovenske literature zadnjih dveh desetletij, okrogla miza s priznanimi slovenskimi strokovnjaki pa bo ponudila tudi vpogled v čas družbenoangažirane proze med svetovnima vojnama.

Večni Kafka
Mednarodni simpozij bo namenjen pisatelju Franzu Kafki. Po njegovih delih so snemali filme režiserji svetovnega slovesa, med njimi Orson Welles. Izbor filmov bo na ogled v Cankarjevem domu, kjer bosta dva filmska večera posvečena tudi Robertu Walserju. Gost bo direktor Robert Walser centra iz Berna Reto Sorg.

Del programa bodo na festivalu namenili tudi najmlajšemu občinstvu, ki ga bodo pravljičarji popeljali v čarobni svet branja in knjig, srednješolci pa bodo povabljeni k pisanju kratkih zgodb, najboljše bodo nagradili.

Pika na i: fabula
V sklopu festivala bodo podelili tudi Dnevnikovo fabulo za najboljšo slovensko kratkoprozno knjigo zadnjih dveh let. Lani jo je prejel Lado Kralj za svoj prozni prvenec Kosec koso brusi.