Knjige
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 13 glasov Ocenite to novico!
Festival se zaključuje v nedeljo, vstop na vse dogodke pa je brezplačen. Foto: Crtani romani šou (Facebook)
Alessandro Piccinelli, ki v teh dneh gostuje v Zagrebu, se je ekipi Zagorja pridružil leta 2006. Od Galliena Ferrija je prevzel štafeto oblikovanja naslovnic, njegov debi pa je bila izdaja Zenith 666. Foto: Spletna stran festivala

Dodaj v

Hrvaška praznuje 50 let druženja z Zagorjem

Ste vedeli, da ima zagreb svoj Comic Con?
12. maj 2018 ob 11:50
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Pustolovec Zagor Te Nej, "duh s sekiro", je tudi pri nas eden najbolj priljubljenih stripov, v rangu Dylana Doga in Alana Forda. Ker na Hrvaškem izhaja že petdeset let, ima častno mesto na letošnjem Comic Conu v Zagrebu.

V prostorih hrvaškega društva likovnih umetnikov poteka največji festival stripa v regiji - Crtani romani šou (CRŠ). Letošnja, 21. izdaja Zagreb Comic Cona bo do nedelje gostila številne mednarodno znane avtorje stripa. Pripravili so veliko razstavo ob 50. obletnici objave prvega stripa o "duhu s sekiro" Zagorju na Hrvaškem.


Festival so odprli v petek, pred tem pa so že obratovale stojnice tradicionalnega sejma stripa. Privrženci devete umetnosti bodo tako tudi letos imeli priložnost obogatiti svoje kolekcije stripov, plakatov in majic.

Poleg velike razstave Zagor - 50 let na Hrvaškem je na ogled retrospektivna postavitev hrvaškega, a v Sloveniji rojenega avtorja Julia Radulovića - Julesa, ki je tudi gost letošnjega festivala. Organizatorji so prav tako izpostavili udeležbo enega najbolj znanih japonskih risarjev Usagija Yojimba ter scenarista in risarja Zagorja Morena Burattinija in Alessandra Piccinellija.

Med številnimi gosti je tudi večkrat nagrajeni francoski avtor Matthieu Bonhomme, ki je znan po stripovski uspešnici o kavboju z rdečo rutko in zvestim konjičem - Srečnem Luku. V mediateki francoskega inštituta v Zagrebu so v začetku maja odprli razstavo Bonhommeovih stripov s posebnim poudarkom na stripu Moški, ki je ubil Srečnega Luko.

Obiskovalci bodo imeli priložnost obiskati tudi predavanja in predstavitve novih izdaj ter se pogovarjati z gostujočimi avtorji. Predvidena je vrsta spremljevalnih programov, ki jih bodo sklenili v nedeljo.

Festival je namenjen vsem ljubiteljem umetniških oblik, kot so film, oblikovanje, animacija, literatura, slikarstvo, video igre ali digitalna umetnost, predvsem pa je edinstveno prizorišče za tiste, ki so zaljubljeni v strip, obljubljajo na spletni strani prireditve.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Quatebriga
# 12.05.2018 ob 12:02
Sicer imam raje Forda in kak drug lik iz Zlatne serije in Lunov Magnus strip, vendar je Zagor pojem! :)
313
# 12.05.2018 ob 12:49
Pustolovec Zagor Te Nej, "duh s sekiro", je tudi pri nas eden najbolj priljubljenih stripov, v rangu Dylana Doga in Alana Forda.

Zagor in Dylan Dog sta v vseh pogledih povsem drug koncept stripa kot Alan Ford, zato kakršna koli resna primerjava tu ne pride v poštev. Kot bi primerjali Monty Pythone z, recimo, Friendsi in Princem z Bel Aira.
oziris.va
# 12.05.2018 ob 12:04
Meni pa je Zagor bil vedno najbolj priljubljen lik/serija od Lunov Magnusovih stripov.

Ne bom rekel, da nisem bral Dylana Doga, Blake-a, Komandanta Marka, Tex Willerja ipd., ampak Zagor je enostavno meni najljubši.

Alan Forda pa nisem moral. Križajte me.
Jon Sneg
# 13.05.2018 ob 08:11
Moja lestvica:
-Komandant Mark (strip o njem je bil vedno na 6g straneh);
-Veliki Blek (Blek Stena);
-Kapetan Miki;
-Zagor.

Alan Ford je prišel na vrsto kasneje, vendar sem ga z užitkom spremljal.
Hallenbeck
# 12.05.2018 ob 23:45
Moj najljubši lik je bil Tex Willer. Sto mu gromova!!
lordslayer
# 16.05.2018 ob 08:31
sicer so mi bili ljubši zf stripi kot so Nathan Never ali Dylan Dog, ampak Zagor se je tudi vedno znašel med njimi ...
Kazalo