Ko je ugledno nagrado častitljivega knjižnega sejma dobila
Ko je ugledno nagrado častitljivega knjižnega sejma dobila "nespodobna" knjiga "nespodobne" avtorice, so jo (nagrado) organizatorji nemudoma - ukinili. Foto:
Pips, Chips & Videoclips
V avtobiografiji se je Nives razpisala tudi o svojem slabem odnosu z očetom Anejem Samom, o svojih razmerjih z bogatimi moškimi iz tujine, ob tem pa dodala, da je od njih prejemala tudi denar. Piše tudi o svojem "nedefiniranem odnosu" s pevcem skupine Pips, Chips & Videoclips Dubravkom Ivanišem Ripperjem, s katerim se je videvala, ko je bila stara 15 let. Foto: Spletna stran skupine

Sodišče pa je zavrnilo njeno zahtevo, da bi ji knjižni sejem Sa(n)jam knjige izplačal tudi 550.000 kun (73.000 evrov) odškodnine za povzročitev škode njenemu ugledu in tudi ugledu založbe Premier Media, ki je izborjeno vsoto nameravala darovati v dobrodelne namene. Sodišče je sicer potrdilo prvostopenjsko razsodbo iz leta 2011.

Starleta, ki je žena nogometaša Dina Drpića, je po razsodbi sporočila, da so ji s tem priznali, da je avtorica najbolj prodajane hrvaške knjige vseh časov.

Direktorica puljskega knjižnega sejam Magdalena Vodopija pa je za Slobodno Dalmacijo dejala, da niso zadovoljni z razsodbo in da bodo zahtevali revizijo postopka in preložitev izvršbe razsodbe.

Diskvalificirana zaradi tehnične "napake"?
Nives Zeljković Drpić je prodala svojo avtobiografsko knjigo v več kot 40.000 izvodih, strokovna komisija sejma v Pulju pa ji ni podelila Kiklopa. Pojasnili so, da se knjiga ni prodajala v knjigarnah, temveč v kioskih, in da ni bila uvrščena na knjižnih lestvicah najbolje prodajanih knjig, kar so v medijih ocenili kot škandalozno. Knjiga je bila uspešnica tudi v Srbiji in Črni gori, do konca leta 2008 so je prodali v več kot 100.000 izvodih.

Diskriminacija zaradi dekolteja
Tudi društva za človekove pravice in pravice žensk so ocenila, da gre za diskriminacijo avtorice, ki je sicer znana predvsem po svojih fotografijah v rumenem tisku. Avtorica je celo na obravnave prihajala v prozorni majčki brez rokavov z velikim dekoltejem. Medtem je knjižni sejem Sa(n)jam knjige ukinil nagrado Kiklop za najbolj prodajano knjigo.

Pretresljiva razkritja
Največ prahu je dvignila trditev avtorice, da jo je posilil neimenovani nogometaš Dinama, takratne Croatie. Mnogi pa ne verjamejo, da je šlo za posilstvo, saj naj bi po spolnem odnosu z omenjenim športnikom razvpita Playboyeva zajčica sprejela plačilo - 200 tedanjih mark "za nove spodnjice". "Onesvestila sem se v trenutku, ko je poskušal prodreti v še neosvojeni teritorij, moje spodnjice," je napisala Drpićeva, ki naj bi bila takrat še nedolžna.