Poškodovanih knjig je bilo vseeno preveč, da bi lahko vse
Poškodovanih knjig je bilo vseeno preveč, da bi lahko vse "opravil" en sam storilec. Foto: Reuters

Identitete domnevnega storilca, ki je star 36 let in nezaposlen, policija ni razkrila, prav tako pa tudi ni jasno, kakšen naj bi bil njegov motiv. Priznal je, da je potrgal strani iz 23 knjig, tamkajšnji mediji pa tudi že pišejo, da je njegovo duševno zdravje vprašljivo. Pred tem dogodkom je bil nekoč že aretiran, ker je obešal plakate na eno izmed 38 knjižnic, ki so bile nato februarja tarča vandalizma.

Izrael je knjige že nadomestil
Nekateri so v incidentu videli tudi simptom spreminjajočega se ozračja v japonski politiki in družbi, ki je začela pod vprašaj postavljati nekatera grozodejstva iz druge svetovne vojne. Po vandalizmu je izraelsko veleposlaništvo na Japonskem javnim knjižnicam že podarilo 300 novih izvodov knjige, ki je za številne Japonce bistvo vsega, kar vedo o holokavstu.

Dnevnik, ki ga je judovska deklica napisala med skrivanjem v Amsterdamu, je Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) leta 2009 uvrstila na seznam Spomin sveta. Knjiga je bila leta 1952 prevedena v japonščino, že naslednje leto pa je bila na vrhu seznama najbolje prodajanih knjig.