V tednu pred 14. julijem je bilo prodanih 43 trdo vezanih izvodov romana The Cuckoo's Calling, v tednu po razkritju pa skoraj 18 tisoč. Foto: EPA
V tednu pred 14. julijem je bilo prodanih 43 trdo vezanih izvodov romana The Cuckoo's Calling, v tednu po razkritju pa skoraj 18 tisoč. Foto: EPA
JK Rowling
"Upala sem, da bom lahko skrivnost zase obdržala še malo dlje, saj je bilo življenje v koži Roberta Galbraitha zame zelo osvobajajoča izkušnja," je izjavila 47-letna pisateljica. "Čudovito je bilo izdati nekaj brez norije in pričakovanj, čisti užitek pa je bilo slišati kritike pod tujim imenom." Foto: EPA

Pisateljica, ki so jo britanski mediji na začetku tega meseca razkrili kot avtorico kriminalnega romana The Cuckoo's Calling, je proti partnerju v odvetniški pisarni Russells in njegovi prijateljici, ki je skrivnost prek Twitterja zaupala novinarki, vložila tožbo, a so nato spor rešili brez pomoči sodišča.

Oba krivca za razkritje skrivnosti sta se za svojo nediskretnost sicer že javno opravičila, pri Russells pa so se ponudili, da bodo pisateljici povrnili sodne stroške in v njenem imenu "zajetno vsoto" denarja namenili v dobrodelne namene, natančneje, organizaciji The Soldiers' Charity.

450 strani dolg roman The Cuckoo's Calling, ki so ga kritiki - takrat še misleč, da ocenjujejo prvenec neznanega pisatelja - primerjali s kriminalkami Ruth Rendell in P. D. James, je klasična detektivka, spletena okrog vojnega veterana in zasebnega preiskovalca, Cormorana Strika.

"Robert Galbraith" bo prihodnja tri leta dobrodelnik veteranov
Avtorica je zdaj v izjavi za javnost zapisala še, da bo končni zaslužek od romana za obdobje prihodnjih treh let, ki bi se sicer stekel na njen račun, prav tako preusmerila v blagajno organizacije The Soldiers' Charity. Triletno obdobje se začenja 14. julija, na dan, ko je njena resnična identiteta prišla v medije. "Donacija je moja zahvala ljudem iz vojske, ki so mi pomagali med pripravami na pisanje, pa tudi posledica tega, da je pisanje o vojnem veteranu poglobilo moje zavedanje, koliko ta organizacija resnično naredi za nekdanje vojake in njihove družine in koliko podpore je resnično potrebne."

"Od samega začetka sem nameravala del Robertovega prihodka izplačati tej organizaciji, nisem pa pričakovala, da bo pičle tri mesece po izidu na vrhu seznama najbolje prodajanih knjig - pravzaprav nisem pričakovala, da bo sploh kdaj na njem!"

Kakšno težo ima ime na platnici?
Odkar je The Sunday Times prvi razkril resnico o avtorstvu romana The Cuckoo's Calling, za katero je prej vedela le peščica ljudi, je prodaja knjige seveda poskočila. Za primerjavo: v tednu pred 14. julijem je bilo prodanih 43 trdo vezanih izvodov, v tednu po razkritju pa skoraj 18 tisoč.

Ni šlo za prodajno strategijo
"Tožnica je bila jezna in pretresena, ker je bilo njeno zaupanje izdano, vse to pa so samo še poslabšala stalna namigovanja, da je bilo razkritje v resnici skrbno načrtovana medijska kampanja, ki so si jo zamislili ona sama, njen agent in založnik,
" je v tožbi navedla odvetnica Rowlingove.

Sicer pa je Rowlingova svojo odločitev za anonimnost razložila tudi v zapisu na spletni strani "Roberta Galbraitha": "Hrepenela sem po tem, da bi se s tem novim žanrom vrnila na začetek pisateljske kariere, da bi lahko delala brez vnaprejšnjih pričakovanj in medijske pozornosti ter da bi lahko dobila popolnoma neobremenjene ocene. Vse skupaj je bilo fantastična izkušnja in želim si samo, da bi trajala malo dlje."